vineri, 28 ianuarie 2011

SEMNIFICATIA CULORILOR


Cum ar fi viaţa noastră fără culori ?... Nici nu vreau să-mi imaginez. Important este că ele există şi într-un fel sau altul ne însoţesc pretutindeni. Suntem capabili să percepem culorile nu numai cu creierul dar şi cu inima, acestea având capacitatea de a ne transmite anumite stări sufleteşti, reflectând în ultimă instanţă, personalitatea fiecăruia dintre noi. Starea psihică a fiinţei umane este indusă, printre altele, şi de modul în care fiecare percepe mediul şi sensul pe care îl dă obiectelor înconjurătoare. Câteva caracteristici ale principalelor culori sunt prezentate mai jos. Cât de mult vă regăsiţi în ceea ce semnifică ele, rămâne să constataţi singuri.
Cele mai multe nuanţe de culori se găsesc în componenţa curcubeului, acesta fiind de fapt, un fenomen optic și meteorologic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont. Centrul curcubeului este în partea opusă soarelui față de observator. Trecerea de la o culoare la alta se face continuu, dar în mod tradițional curcubeul este descris ca având un anumit număr de culori; acest număr diferă de la o cultură la alta, de exemplu în tradiția românească secvența culorilor este adesea prezentată astfel: roșu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo și violet, și memorată sub forma acronimului ROGVAIV.
Ordinea culorilor este de la roșu în exteriorul arcului la violet în interior. În condiții de vizibilitate bună uneori se poate observa și un curcubeu mai slab, concentric cu primul, ceva mai mare și cu ordinea culorilor inversată. Teoretic există nu numai acest curcubeu secundar, ci o infinitate de ordine superioare, dar practic cu ochiul liber au fost observate doar primele patru; al treilea și al patrulea sunt și mai slabe și se află de aceeași parte cu soarele, ceea ce îngreunează mult observarea.
ROŞU
Roşu simbolizează pasiunea uneori dusă până la extrem, agresivitate, luptă. Cineva care poartî culoarea roşu va atrage cu siguranţă atenţia, va ieşi în evidenţă, va fi imediat observat. Roşu înseamnă dualism, violenţă şi dragoste,pasiunea sufletului şi luptele interioare. Roşu înseamnă erotism şi senzualitate.Înseamna dominanţă, autoritate, putere. Nu se sfîtuieşte vopsirea dormitorului in culoarea roşie deoarece este o culoare care simbolizează şi agresevitatea, nervozitatea.
GALBEN
Galben înseamna optimism, veselie dar de multe ori şi obosealş psihicş. Are rol de stimulare a concentrării şi a activităţii cerebrale. Galbenul pal este foarte bun ca şi culoare pentru pereţii unei încăperi, preferabil camera de zi şi nu dormitorul. Galbenul tare poate deveni obositor. Este asociat cu gelozia, posesivitatea, este o culoare telurică, de pământ.
ALBASTRU
Albastrul înseamnă linişte, stimulează relaxarea şi senzaţia de echilibru. Hainele albastrea înseamnă degajare, corectitudine, seriozitate dar şi spirit visător, nu stimulează deloc apetitul sexual aşa cum face roşul dar stimulează senzaţia de comuniune cu celălalt.Albastrul deschis este o culoare ce calmează, linişteşte şi de aceea este bună pentru dormitoare. Nu însa şi albastrul închis, care semnifică depresie, melancolie acută.Stimulează starea de visare şi intuiţia.
VERDE
Verdele înseamnă veselie, poftă de viaţă, natură, tinereţe, speranţă. Verdele era considerat în epoca medievală ca fiind simbolul fertilităţii. Verdele folosit în exces oboseşte, însă este perfect pentru calmarea psihică, pentru stimularea compasiunii.
ROZ
Rozul, calmare, culoare potrivită pentru dormitoare pentru că înseamnă romantism, afectivitate, linişte sufletească. Rozul îmbunează, diminuează starea de agitaţie şi de nervozitate.
PORTOCALIU
Portocaliul e o culoare mai degrabă neutră. Nu crează sentimente şi stări negative, pare culoarea perfectă pentru orice casă, stimulează comunicarea şi intelectul.
ALBAlbul înseamnî linişte, echilibru interior, puritate, purifică energiile, stimulează creativitate, poate intra în combinaţie cu orice alte culori, cea mai potrivită culoarea pentru interiorul unei case, nu te oboseşte niciodată.
NEGRU
Negrul înseamnă tristeţe, depresie, dacă este folosită in combinaţie cu albul echilibrează şi polarizează individul. Negrul înseamnă magnetism, folosit în combinaţie cu roşul înseamnă pasiune, agresivitate, sexualitate. Atenţie, negrul nu are ce căuta în casă, şi trebuie folosit doar în combinaţie cu alte culori.Hainele negre înseamnă stil, rafinemant, subţiază şi te fac impunător. Este culoarea spiritualităţii şi în compoziţia lui se regăsesc alte două culori puternice, roşu şi albastru.
VIOLET
Violetul, culoare impunătoare, dă bine în vestimentaţie; folosită în exces este obositoare, foarte bun purificator energetic, eleganţă, conferă o notă artistică şi impozantă unei încăperi atâta timp cât este combinat cu alb. Are rol benefic în stimularea energiei.
MARO
Maroul înseamnă verticalitate, este o culoare ce ţine de pământ, de raţiune, îţi dă siguranţă de sine dar poate cauza şi dezechilibre hormonale şi digestive. Nu este indicat să se folosească în casă.

Niciun comentariu: