duminică, 30 octombrie 2011

Toamna in gradina de acasa




 O bine cunoscută vorbă românească spune că  ,, Toamna se numără bobocii " . Raportându-ne la ceea ce avem fiecare pe lângă casă putem spune că şi noi abia toamna ,, numărăm " roadele muncii de peste an. Aşadar, cea mai importantă şi mai plăcută lucrare din perioada de toamnă este recoltatul, indiferent că acesta înseamnă struguri , fructe, legume sau porumb. Şi chiar dacă se întâmplă ca uneori recolta să nu ne mulţumească, nu trbuie să ne răzbunăm pe plantele din grădina noastră şi să le abandonăm. Din contră, este obligatoriu să intervenim şi să le îngrijim mai departe pentru ca anul următor să putem spune că avem o recoltă bogată . 
Presupunând că am cules strugurii şi fructele din grădina noastră, iată cam ce ar trebui făcut în continuare.
1) LUCRĂRI  DE  TOAMNĂ  LA VIŢA  DE  VIE
- în curtea şi grădina de acasă de obicei nu există un număr foarte mare de pomi şi butuci de viţăde vie aşa că se poate aştepta până la căderea frunzelor şi apoi să se treacă la a efectua lucrările specifice toamnei.
- de la viţele susţinute pe araci , aceştia se scot şi se depozitează undeva aproape de plantaţia de vie pentru ca până în primăvară să poată fi reascuţiţi şi refolosiţi.
- este bine ca să lăsăm coardele de viţă să cadă liber pe sol pentru că aşa vor fi protejate de îngheţul de peste iarnă , iar dacă viţele de vie sunt altoite,  trebuiesc neapărat îngropate sau măcar muşuroite. În cazul în care aveţi o boltă cu viţă de vie altoită este bine să protejaţi măcar coardele pornite de la baza butucului pentru a dispune primăvara de o rezervă de ochi (muguri) viabili în eventualitatea unui îngheţ puternic de peste iarnă.
- Taierea viilor se poate efectua toamna, iarna sau primavara. In zonele in care iernile sunt aspre taierea se executa toamna si primavara, iar in cele cu ierni blande din zonele de cultura neprotejate, in tot cursul perioadei de repaus.
- Taierile de toamna se executa imediat dupa cules si pana toamna tarziu. Ele pot fi provizorii (taieri de usurare), in plantatiile din zona protejata peste iarna sau definitive, in zona de cultura neprotejata, unde iernile sunt blande si nu exista pericolul pierderilor de ochi din cauza inghetului. Tot provizorii sunt si taierile care se aplica in zona de trecere de la cultura protejata la cea neprotejata, unde se practica cultura pe tulpini cu cepi de siguranta. Perioada cea mai indicata pentru taierile de toamna, intelese ca „taieri de usurare”, este la circa doua saptamani dupa caderea frunzelor, cand migrarea din frunze a tuturor substantelor de rezerva, si in parte din coardele anuale, multianuale si chiar din radacini s-a realizat inainte de obliterarea tuburilor ciuruite.
- Muşuroirea constă în formarea cu sapa a unui muşuroi împrejurul viţelor, care să protejeze baza coardelor sau a cordiţelor de gerurile din timpul iernii. Muşuroirea este necesară în plantaţiile tinere, deoarece, din cauza creşterilor prelungite, viţele au lemnul insuficient maturat, existând pericolul îngheţării acestora în timpul iernii.
- săpaţi cu cazmaua solul din parcela voastră plantată cu viţă şi încorporaţi an de an gunoi de grajd (bălegar) pentru a asigura substanţele necesare creşterii în bune condiţii a butucilor
- Aplicarea îndelungată a unor doze exagerate de îngrăşăminte sau a unor combinaţii neechilibrate de îngrăşăminte chimice cu azot, fosfor şi potasiu, duce, de cele mai multe ori, la apariţia unor carenţe de nutriţie sau a unor dezechilibre fiziologice la viţa de vie.
- puteţi pune la înrădăcinat butaşi de vie pe care să îi plantaţi anul următor ( asta în cazul în care nu folosiţi pentru plantare viţe altoite).
- Vita de vie se poate planta toamna, primavara si in cazuri speciale vara. Plantarile de toamna sunt cele mai recomandate, intrucat pana primavara ranile provocate vitelor prin fasonare se cicatrizeaza, iar pornirea in vegetatie are loc mai devreme.
 Vă recomand să reţineţi un  CALENDAR  al lucrărilor ce trebuiesc făcute pe parcursul unui an întreg în plantaţiile voastre viticole.


2) LUCRĂRI  DE  TOAMNĂ  LA  POMII  FRUCTIFERI
- Pomii au şi ei nevoie de câteva îngrijiri speciale în vederea pregătirii lor pentru sezonul rece, lucrări care încep a fi efectuate imediat după recoltare şi apoi după căderea frunzelor
- Una dintre lucrările de ingrijire a pomilor fructiferi ţin in primul rând de protejarea tulpinilor acestora împotriva atacului rozătoarelor. Iarna iepurii şi şoarecii de câmp rod coaja pomilor, in special a celor tineri. Pomii se vor usca in cele din urma, deoarece vasele prin care circulă seva sunt secţionate.
 Pentru a preveni acest lucru, tulpinile pot fi învelite cu trestie, carton bituminos, mănunchiuri de paie, uneori coceni de porumb, până la o înălţime de 1m de la sol. Aceste materiale vor fi apoi învelite cu folie de plastic.
O altă metodă este vopsirea tulpinii cu un amestec de bălegar şi lapte de var, mirosul îndepărtând dăunatorii. Protejarea este obligatorie pentru pomii tineri a căror coajă este crudă.
- strângerea şi îndepărtarea din plantaţie a frunzelor şi fructelor căzute şi uscate. Este recomandată arderea frunzelor pentru a scăpa de răspândirea diferitelor boli care poate au atacat pomii în timpul verii
- administrarea de ingrăşăminte organice în jurul pomilor şi incorporarea lor în sol prin desfundatul cu cazmaua (adancimea 10-15 cm), fără a se marunţi brazda de pământ, aceasta fiind lăsată aşa să îngheţe  iarna favorizând distrugerea unor insecte si refacerea structurii solului. 
- dupa căderea frunzelor pomii se vor degaja de eventualele ramuri rupte şi se vor badijona (unge) rănile cu uleiuri minerale sau balegă;
- dacă nu aveţi prea mulţi pomi pe lângă casă, eu unul nu vă recomand să efectuaţi tăierile de formare sau de rodire în timpul toamnei, ci lăsaţi pentru primăvară efectuarea acestei operaţii. Este bine totuşi să îndepărtaţi doar crengile rupte sau uscate mai ales că le puteţi folosi ca lemne de foc pentru iarnă.
- toamna se pot planta şi noi pomi în grădina voastră. De asemenea , dacă numărul pomilor pe care vreţi să-i plantaţi nu este mare, parcă tot mai bine este să lăsaţi această lucrare pentru primăvara devreme , înainte de pornirea în vegetaţie a puieţilor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna seara! Nu-i vorba de vreun comentariu, dar as avea o intrebare. Cu ce alte materiale mai poate fi protejata vita de vie peste iarna in afara de pamant? ma refer la materiale industriale cum ar fi hartia (cartonul ondulat),saci de plastic, tuburi de plastic, etc.