duminică, 13 martie 2011

Gradina de acasa - Pomii fructiferi

Îngrijiţi-vă pomii fructiferi din grădină


Fiecare bun gospodar are in gradina lui de acasa sau in curte şi câţiva pomi fructiferi de ale căror roade să se bucure pe tot parcursul anului. Pentru aceasta trebuie ca să aleagă foarte bine atât speciile cât şi soiurile de pomi care să le satisfacă această dorinţă ţinând cont de faptul că sunt soiuri de pomi fructiferi ale căror fructe se coc de timpuriu, aşa zisele soiuri văratece, iar altele care se coc abia toamna târziu când cade bruma. Referindu-mă strict la felul cum trebuie îngrijiţi pomii de pe lânga casă, am să prezint câteva date de care este necesar a se ţine seama.


- înmulţirea pomilor se poate face pe mai multe căi: prin seminţe sau sâmburi, prin drajoni ( acei lăstari crescuţi sub coroana pomilor maturi), prin butaşi ( la arbuştii fructiferi ) şi prin altoire ( cea mai bună dar şi cea mai pretenţioasă metodă )
- plantarea pomilor nealtoiţi este cea mai simplă şi la îndemâna tuturor. Are avantajul că pomii rezultaţi au o mai mare rezistenţă la atacul de boli, dâunători şi temperaturi scăzute pe timp de iarnă. Dezavantajul principal este acela că fructele sunt mai mici şi mai puţin gustoase. Sunt recomandate pentru consumul în stare proaspătă fiind benefice pentru sănătate mai ales dacă nu se folosesc substanţe chimice în tratarea pomilor şi este cunoscut faptul că aceste fructe sunt folosite de către gospodari în special pentru obţinerea alcoolului sau a gemurilor.
- înmulţirea prin seminţe este folosită de obicei pentru obţinerea de puieţi care vor fi apoi altoiţi
- pomii rezultaţi în urma altoirii dau fructe de o calitate deosebită, au o creştere rapidă dar dezvantujul este că au o rezistenţă mai mică la atacul de boli şi dăunători şi necesită foarte multe tratamente pe bază de substanţe chimice începând de iarna şi până la coacerea fructelor iar în ultimul timp fiecare dintre noi tindem să consumăm fructe netratate chimic ( bio, cum se mai spune ). Aşadar, alegeţi singuri ce fel de pomi plantaţi pe lângă casă !
- chiar din aceeaşi specie pomicolă căutaţi să aveţi pomi de cel puţin două soiuri diferite pentru a asigura polenizarea florilor şi deci, formarea fructelor.

Luna martie este luna când se execută cele mai multe şi importante lucrări în livezi şi deci, asupra pomilor fructiferi. Executarea lucrărilor din livadă este strâns legată de condiţiile de climă, astfel încât o parte din acestea se pot începe încă din a doua jumătate a lunii februarie, extinzându-se şi în luna aprilie. Lucrările principale sunt următoarele :

Tratamentele fitosanitare
Tratamentele fitosanitare la avertizare se fac cu produse pentru combaterea rapănului, făinării, moniliozelor, păienjenilor, afidelor, gărgăriţei florilor de măr, păduchilor ţestoşi, acarienilor etc. Un atac puternic de făinare în anul precedent, în special la soiul Ionathan, justifică executarea unui tratament cu zeamă sulfocalcică de 28˚Be, în concentraţie de 10%, cu puţin înainte de dezmugurit.Pomii fructiferi se pot stropi cu solutie sulfo-calcica, impotriva fainarii; peste 2 saptamani se mai face o stropire impotriva moniliei, cu o solutie pe baza de cupru.De asemenea, în cazul livezilor de păr atacate de rapăn anul trecut, dar şi la cireş, vişin, prun, cais şi mai ales piersic, se impune aplicarea unui tratament cu zeamă bordeleză în concentraţie de 3% înainte de dezmugurit, pentru combaterea rezervelor biologice de monilioze, ciuruirea frunzelor, deformarea frunzelor.Pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr, se efectuează, spre sfârşitul lunii, un tratament cu produsul Carbetox 37 în
concentratie de 0,4%. Lucrarea se execută pe timp frumos, fără vânt, cu temperaturi de peste 5°C.
* Având în vedere faptul că în grădina proprie plantaţi pomi fructiferi pentru consumul de fructe în familie şi nu pentru export, ar fi bine să nu folosiţi tratamente cu substanţe chimice chiar dacă fructele vor fi viermănoase. E greu dar sănătos !

Administrarea îngrăşămintelor
Se vor administra la pom îngrăşăminte organice descompuse (gunoi de grajd) care au un efect favorabil atât asupra pomilor fructiferi, cât şi asupra însuşirilor fizice ale solului, iar în livezile de pomi cu încărcătură normală cu muguri de rod, se poate administra o treime din doza celor cu azot. Gunoiul de grajd se încorporeaza în sol odată cu săpatul la cazma în jurul pomului.

Lucrări de tăiere
Lucrările de tăiere la pomii fructiferi se continuă la toate speciile, cu excepţia piersicului şi caisului la care lucrarea se aplică la sfârşitul perioadei, după trecerea pericolului revenirii gerurilor şi a brumelor târzii. Se execută, de asemenea, tăierile de proiectare şi formare a coroanelor în plantaţiile tinere, respectiv cele de corecţie şi reîntinerire.Cu detalii referitoare la această operaţie aplicată pomilor fructiferi, voi reveni.

Plantări
Plantarea pomilor şi a arbuştilor fructiferi se poate efectua în zilele cu temperaturi pozitive, considerând că au fost executate lucrările pregătitoare acestei acţiuni şi anume, defrişatul şi curăţarea terenului de resturi vegetale, fertilizarea, desfundatul, făcutul gropilor şi a fost asigurat materialul săditor necesar. Lucrarea este bine să se execute imediat ce se poate intra în teren, pentru a beneficia de umiditatea din sol.
- aveţi grijă ca înainte de plantare să fasonaţi rădăcinile puieţilor şi să le introduceţi într-un amestec de apă, balegă şi pământ (mocirlă)
- nu plantaţi pomişori a căror coajă este crăpată , roasă sau desprinsă de pe trunchi
- dacă folosiţi puieţi altoiţi trebuie să îi plantaţi în aşa fel încât punctul de altoire să fie la nivelul solului, altfel riscaţi ca din portaltoi să pornească lăstari mai viguroşi iar altoiul să se usuce.
- în grădina voastră plantaţi mai multe soiuri de pomi fructiferi intercalate

Alte lucrări pentru luna martie efectuate pomilor
- Se transportă şi se amenajează grămezile cu material fumigen (paie, coceni, resturi vegetale) printre pomii pe rod pentru preîntâmpinarea pagubelor produse de revenirea brumelor în perioada înfloritului.
- pomii tineri pentru care au fost luate măsuri de protejare a tulpinilor contra rozătoarelor, se dezvelesc spre sfârşitul lunii înainte de pornirea în vegetaţie (dezmugurit), iar uneori se recomandă văruirea acestora pentru evitarea insolaţiilor.
- se practica supraaltoirea pomilor (unde e cazul) dupa metoda prin despicatura, copulatie sau triangulatie- fertilizarea suplimentara cu azot.

5 comentarii:

Fr. Ioan spunea...

Buna ziua. As avea ointrebare;am un brad de 30 ani si are o crapatura in coaja pana la lemn pe o lungime de 1,8 m. Ce remedii tehnice sau babesti sa folosesc pentru a se inchide crapatura din coaja. Multumesc

denisizina24 spunea...

cu zeama de drujba

Anonim spunea...

mi-ai cam furat poza de pe google

ilie spunea...

Cred ca e mult prea mult spus ca am furat aceasta imagine. Asa este, imaginea nu imi apartine si imi cer scuze pentru ca am folosit-o. Imi pare rau ca sub numele de ANONIM se poate ascunde oricine si nu este corect. Eu as fi bucuros ca cineva sa foloseasca fotografiile ori scurtele prezentari de pe blog si nu m-as simti nicidecum furat. Pana la urma tocmai de aceea le facem publice, sa le foloseasca oricine. Acolo unde am mai apelat la citate desprinse din articolele altcuiva, am specificat acest lucru. Se poate sa mai am si scapari pentru care iarasi imi cer scuze. Si o ultima remarca mai fac spunand ca nu este corect si cinstit sa dialogam ca Anonimi !

Anonim spunea...

pomi fructiferi buni gasiti la www.pomifructiferibt.ro