Programele portabile sunt acele programe sau aplicaţii care nu necesită instalare pe calculator, ele putând fi, aşa după cum le spune şi numele, purtate de către utilizator de la un calculator la altul şi folosite cu succes ca şi cum ar fi rulate de pe propriul calculator. Din fericire astfel de programe se găsesc foarte uşor şi sunt disponibile din toate categoriile: playere, browsere, dicţionare,
editoare de toate tipurile, programe antivirus, utilitare de sistem, programe de inscripţionat CD/DVD-uri, programe de conversie a fişierelor de orice natură şi chiar sisteme de operare.
Desigur, se vor găsi destui care să spună că e o porcărie să foloseşti asemenea programe. E treaba lor, eu vă sfătuiesc să le încercaţi şi abia apoi să luaţi o hotărâre. Nu vă costă nimic. Nici bani, nici prea mult timp şi nici teama că o să vi se încarce calculatorul cu ceva dăunător, mai ales că programele portabile se elimină foarte uşor prin simpla ştergere şi trimitere către coşul de gunoi. Despre programele portabile sunt foarte multe lucruri de spus. Folosindu-le, veţi descoperi singuri atât avantajele cât şi eventualele dezavantaje, acestea din urmă fiind totuşi puţine şi ţinând mai mult de preferinţele fiecăruia. Fără a considera că aceasta este ordinea exactă a importanţei pe care o au aceste programe, eu o să aleg totuşi câteva caracteristici mai importante.
- În primul rând, programele portabile nu se instalează în calculator şi deci nu se strecoară peste tot în sistemul de operare, şi mai ales în Windows Registry de care nici nu au nevoie.
- Rulează direct de pe un Stick de memorie (USB) pentru că aceste programe fie au toate fişierele cuprinse într-un sigur director ce poate fi copiat oriunde, fie sunt constituite dintr-un simplu icon care porneşte cu dublu click.
- În acest sens trebuie ştiut că în general toate portabilele funcţionează perfect de pe stikul USB. Unele dintre ele pot fi folosite si direct de pe suport CD sau DVD fără însă a putea modifica conţinutul datelor create anterior. Le puteţi citi însă fără probleme.
- De asemenea puteţi crea în calculator un folder cu PROGRAME PORTABILE unde le veţi copia şi folosi în foarte bune condiţii.Deoarece aceste programe nu se instalează, dacă doriţi să deschideţi un fişier cu un astfel de program nu va funcţiona din prima cu un dublu click. Prin instalarea unui program, se instalează şi reguli de deschidere a fişierelor aferente. Cum aceste aplicaţii nu se instalează nu se recunosc acele extensii. Dar nu vă panicaţi deoarece este foarte simplu. Dacă faceţi dublu click pe un fişier, de exemplu un PDF, şi dacă nu aveţi instalat un reader pe sistem, Windows vă va întreba cu ce program să-l deschidă, atunci alegeţi să îl căutaţi manual şi vă lasă să arătaţi calea de pe disk unde se află acel program. După ce aţi făcut o dată acest lucru Windows va ţine minte şi data viitoare va utiliza automat acea aplicaţie să deschidă fişierul de tipul respectiv.
- Un alt avantaj al programelor portabile este acela că aveţi o mai mare siguranţă a datelor create cu ele în sensul că, la o eventuală reinstalare a sistemului de operare aceste date nu se pierd datorită faptului că sunt stocate în acelaş loc cu programul (pe stik USB, CD sau o partiţie diferită de cea în care în mod normal este instalat Windowsul, respectiv C.)
Aşa după cum spuneam, sunt foarte multe lucruri de spus despre ceea ce înseamnă acest tip de programe şi aplicaţii. Pentru început am să vă recomand trei pagini specializate în acest domeniu iar eu o să revin cu alte detalii şi cu prezentarea unor programe portabile pe care le-am testat şi care merită a fi încercate şi de cei interesaţi. De fapt, fiecare poate căuta orice program prin simpla tastare a numelui acestuia urmat de obicei de cuvântul ,, portabil " sau ,, portable ".
Poate că cele mai bune aplicaţii le găsiţi la Portableapps , dar vă mai recomand să deschideţi aici şi apoi aici . O să găsiţi mult mai multe informaţii date de specialişti în domeniu şi poate că cel mai indicat ar fi să descoperiţi singuri ce calităţi are fiecare program în parte, bineînţeles testându-l. Succes şi voi reveni !
2 comentarii:
Nu sunt de acord cu Portableapps. Este un site unde nu găsești programe portabile, paradoxal, ci doar programe obișnuite care sunt „încapsulate” într-un program ce le dă un „lustru” de portabilitate. Lansează simultan câteva programe din acel site și o să vezi cum „leșină” procesorul. Pentru fiecare program mai este inițiat un proces care interceptează tot ce face „programul portabil” pentru redirectarea tentativelor de folosire a fișierelor și folderelor sistemului de operare, adică a Windowos-ului.
Gasiti detalii pe
www.cloe.ro
Trimiteți un comentariu