Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia, Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.
În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi ca fiind declarată ca „Ziua copilului” (engleză Universal Children's Day).
În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.
Deputaţii au adoptat în luna octombrie a anului 2016, cu 237 de voturi „pentru” , modificarea articolului 139 din Codul muncii, în sensul instituirii ca zi liberă, nelucrătoare, a zilei de 1 iunie, sărbătorită ca Ziua Copilului.
Așadar astăzi, 1 iunie 2017, de ziua lor, copiii pot sărbători liniștiți împreună cu părinții.
La dezbaterea proiectului de lege mai mulţi copii au fost prezenţi la Palatul Parlamentului, cerându-le aleşilor să susţină proiectul de lege.
Propunerea legislativă a fost susţinută de campania derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae, parlamentari, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi, urmârind să îmbunătăţească relaţia dintre copiii şi părinţii din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici.
Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie 2016, legea de modificare a Codului Muncii, prin care ziua de 1 iunie - Ziua Copilului, devine zi nelucrătoare. Din păcate, de această facilitate beneficiază în general salariații bugetari, restul rămânând la ” mila ” patronilor ! Că așa e la noi...
Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie ca dată de sărbătorire a Zilei copilului de la China și SUA. Bulgaria, Germania, Polonia, Republica Moldova și România se numără printre aceste țări.
În schimb, Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) , în multe țări se sărbătorește la date diferite după cum este exemplificat mai jos :
Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.
Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
India sărbătorește în data de 14 noiembrie.
Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.
Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.