sâmbătă, 15 iulie 2017

Ce putem face în grădină în luna iulie

* Pentru gospodari și nu numai !
Luna iulie este cu adevărat cea care aduce gospodarilor rezultatele muncii lor, mai ales în ceea ce privește legumele și fructele timpurii. Dar munca nu se oprește aici. Este necesar să dăm atenție plantelor în continuare pentru menținerea acestora intr-o stare normală pentru a beneficia pe o perioadă cât mai lungă de fructe și legume proaspete și sănătoase. Așadar, trebuie să :
- plivim regulat, mai ales dacă plouă mult
- recoltăm gălbenele, muşeţel, cimbru, oregano şi alte mirodenii, pe care le putem usca pentru iarnă.
- culegem vişine, caise, piersici, zmeură, mure şi ultimele căpşuni, sau un nou val, dacă avem norocul de a deţine nişte remontanţi
- culegem fasolea păstăi şi o conservăm (la borcan sau congelator) şi putem aplica acelaşi tratament frunzelor de ţelină şi leuştean.
- culegem zuchini, care poate fi pus la congelator, tăiat cubuleţe sau ras.
- culegem mazărea, care poate fi congelată dacă nu o folosim proaspătă
- copilitul roşiilor, legatul şi palisatul lor, urmat de eventuale tratamente fitosanitare.
- plivitul lăstarilor de pe tulpină la viţa de vie, dirijatul lăstarilor printre sărme, la viţa de vie condusă în formă semiânaltă, pe spalier.
- semănat flori pentru la anul: panselute, margarete, nu-ma-uita
- se calcă ceapa şi se scoate usturoiul
- rărim morcovii şi pătrunjelul, dacă este cazul şi mai tăiem din frunze pentru a stimula creşterea rădăcinii.
- rupem frunzele la ţelină ca să facă căpăţână
- tot în această lună scoatem ceapa şi o lăsăm la uscat pentru câteva zile înainte de depozitare
- mai putem semăna sfecla rosie, fasole, mazăre, dacă considerăm că nu am recoltat destul din primul val, sau nu avem suficient spaţiu pentru a cultiva totul deodată
- parcelele eliberate (salata, ridichi, mazare, etc.) le pregătim pentru iarna: adunăm resturile vegetale, punem un strat de compost/mulci şi el va fi gata de semănat toamna târziu sau primăvara devreme
- Atentie! Rosiile care încep sa se măneze pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor si îndepartarea fructelor stricate.
- se continua legarea lăstarilor;
- se continua tratamentele împotriva manei, a făinării, a putregaiului cenusiu, a moliilor si a celorlalți dăunatori;
- cârnitul la vița de vie la soiurile de masă cu coacere timpurie si extratimpurie;
- repetarea prașilelor de vară;
- copcitul al 2-lea la viile tinere;
- se continuă copcitul;
- se aplica a 2-a si a 3-a ingrășare extraradiculară (foliară);
- începe recoltatul strugurilor la soiurile de masă extratimpurii.
Spor la treabă și recoltă pe măsură !

joi, 1 iunie 2017

Ziua Copilului - zi liberă în România

Ce știți și ce nu despre această zi ?

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia, Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi ca fiind declarată ca „Ziua copilului” (engleză Universal Children's Day).

În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.
Deputaţii au adoptat în luna octombrie a anului 2016, cu 237 de voturi „pentru” , modificarea articolului 139 din Codul muncii, în sensul instituirii ca zi liberă, nelucrătoare, a zilei de 1 iunie, sărbătorită ca Ziua Copilului.
 Așadar astăzi, 1 iunie 2017, de ziua lor, copiii pot sărbători liniștiți împreună cu părinții.
La dezbaterea proiectului de lege mai mulţi copii au fost prezenţi la Palatul Parlamentului, cerându-le aleşilor să susţină proiectul de lege.
Propunerea legislativă a fost susţinută de campania derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae, parlamentari, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi, urmârind să îmbunătăţească relaţia dintre copiii şi părinţii din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici.
Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie 2016, legea de modificare a Codului Muncii, prin care ziua de 1 iunie - Ziua Copilului, devine zi nelucrătoare. Din păcate, de această facilitate beneficiază în general salariații bugetari, restul rămânând la ” mila ” patronilor ! Că așa e la noi...

 Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie ca dată de sărbătorire a Zilei copilului  de la China și SUA. Bulgaria, Germania, Polonia, Republica Moldova și România se numără printre aceste țări.
În schimb, Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) , în multe țări se sărbătorește la date diferite după cum este exemplificat mai jos :
Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.
Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
India sărbătorește în data de 14 noiembrie.
Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.
Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.

joi, 9 februarie 2017

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, și-a dat demisia


Ministrul Justiției, Florin Iordache, si-a dat astăzi demisia din functie. Dupa ședinta de guvern, intr-o declaratie scurtă, de sub un minut, acesta a citit textul demisiei afișat mai jos.

"Bună ziua. Am de făcut o declarație de presă. De când am venit la Ministerul Justitiei, mi-am propus și am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente și destul de sensibile.
Așa cum ați văzut și dumneavoastră, toate inițiativele asumate sunt legale și constituționale. Proiectele propuse s-au aflat in dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiției, iar acum sunt in dezbatere parlamentară.
Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcția de ministru al Justiției. Vă multumesc", a spus Iordache, îin fața jurnaliștilor prezenți la Palatul Victoria, părăsind apoi sala.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a spus că chiar el a luat decizia privind soarta ministrului Justiției. 
Ce va urma, rămâne de văzut.