Articol preluat de pe ”adevarul.ro” din data de 12 decembrie 2016, scris de Mădălina Mihalache
Liviu Dragnea a fost cel care a prezentat fiecare parte a programului de guvernare.
Creşteri de salarii şi de pensii, eliminarea a jumătate din taxele existente, eliminarea sau reducerea impozitelor, un spital gigant în Capitală şi nouă spitale regionale, nu mai puţin de cinci autostrăzi construite sunt principalele proiecte care se regăsesc în proiectul de guvernare al PSD. După aflarea primelor rezultate, preşedintele PSD Liviu Dragnea a promis că va respecta programul de guvernare pe care l-au prezentat în campania electorală. „Voi ţine cont de vot, de Constituţie şi de programul de guvernare“, a spus Liviu Dragnea, la aflarea rezultatelor care indicau PSD drept marele câştigător al alegerilor şi care îi oferă prima şansă de a forma Guvernul. „Adevărul“ vă prezintă, pe fiecare domeniu, marile proiecte promise de PSD că le va realiza dacă va ajunge la guvernare.
Salarii şi pensii mărite
În programul economic al PSD este prevăzut înfiinţarea primului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii al României (FDSI), care ar strânge circa 45 de miliarde de lei din participaţiunile pe care statul le mai deţine la 200 de companii profitabile. PSD arată că FDSI va fi sursă de finanţare pentru cele mai mari investiţii pe care le au în vedere social-democraţii în următorii patru ani.
Printre măsurile promise de PSD se află creşterea salariului minim brut de la 1.250 lei la 1.750, până în 2020, şi creşterea punctului de pensie de la 871,1 lei la 1.400, tot până în 2020. Impozitul pe venit ar scădea de la 16 % (2016) la 0 %, la 1 ianuarie 2018, pentru salariaţii care au minimum 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16 % la 10 % pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000 lei. Şi pentru pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună ar urma să fie eliminat impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2017 şi redus de la 16% până la 10 % pentru cei care depăşesc 2.000 de lei brut pe lună. Aceste măsuri sunt însoţite şi de scăderi sau eliminări preconizate ale contribuţiilor (CAS, CASS, şomaj, concedii, etc.), iar pensionarii să nu mai plătească contribuţiile la sănătate. Nu vor mai plati impozit pe venit din 2018 nici cabinetele individuale, PFA, DDA, medicii, artiştii, scriitorii, jurnaliştii, notarii, contabilii care au venituri din activităţi independente de până la 24.000 lei anual.
Peste jumătate din taxe eliminate
În ceea ce priveşte fiscalitatea, PSD a propus mai multe măsuri de relaxare fiscală, prin reducerea de taxe nefiscale. PSD a reuşit să treacă în Parlament proiectul prin care se elimină 102 taxe nefiscale, asupra căruia urmează să se pronunţe Curtea Constituţională (CCR). Dragnea spune că se va ajunge la „reducerea la jumătate a numărului de taxe de la 1 ianuarie 2018“. În acest sens, social-democraţii au promis că, până la 31 martie 2017, vor termina de numărat toate taxele din România, pe care le vor publica în „Nomenclatorul tuturor taxelor“.
PSD spune că va strânge şi toate actele normative din domeniul administrativ şi din domeniul economic în două coduri: Codul Economic şi Codul Administrativ. Social-democraţii susţin că vor prezenta ambele culegeri de legi la o lună de la formarea Guvernului, le va adopta până în luna iulie a anului viitor, urmând ca ambele să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Investiţii în infrastructură
Repetenţi la capitolul autostrăzi în Guvernul Ponta, social-democraţii susţin că vor construi nu mai puţin de cinci autostrăzi în România, fără a da însă un termen de finalizare: Constanţa - Nădlac, Bucureşti - Iaşi, Ploieşti - Braşov - Târgu Mureş - Borş, Piteşti - Craiova şi Târgu Mureş - Iaşi.
Cel mai mare spital din România
PSD promite, în programul de guvernare, construirea unui complex medical, „Spitalul republican „Carol Davila“, care, pe lângă spitalul propriu-zis, va cuprinde, printre altele, o Universitate de Medicină şi Farmacie, o zonă rezidenţială pentru personalul medical, hoteluri pentru însoţitorii personalului medical, terenuri de sport, parc, zonă de agrement, creşă şi grădiniţă. Investiţia se apropie de un miliard de euro, bani care vor proveni din Fondul Suveran de Investiţii.
Pe lângă gigantul spital din Bucureşti, PSD spune că vor reuşi şi construirea a nouă spitale regionale, deşi în guvernarea Ponta nu au reuşit ridicarea nici măcar a unui spital. Tot în programul de guvernare, PSD mai promite creşterea veniturilor pentru tot personalul medical, impozitul pe venit fiind zero pentru fiecare medic, indiferent de nivelul salariului. Tot în proramul de guvernare, PSD mai promite creşterea veniturilor pentru tot personalul medical, impozitul pe venit fiind zero pentru fiecare medic, indiferent de nivelul salariului.
Cu 1 leu deschizi o firmă
În programul de guvernare dedicat tinerilor, PSD promite că o firmă va putea fi înfiinţată gratuit într-o singură zi, având un leu capital social. PSD arată că 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate în fiecare an de Guvern, cu sume ce pot ajunge până la 200.000 de lei pentru un proiect.
Potrivit proiectului de guvernare pentru mediu şi Turism, 290 de milioane de euro vor fi cheltuiţi de PSD pentru împădurirea a 50.000 de hectare de teren şi alte 600 de milioane de euro pentru lucrări de amenajare contra inundaţiilor şi pentru amenajarea plajelor.
Subvenţii în avans pentru fermieri
Pentru că Guvernul Cioloş nu a reuşit să plătească la timp subvenţiile pentru fermieri, PSD a propus în programul de guvernare ca legea să precizeze faptul că subvenţiile pentru fermieri vor fi plătite la 15 octombrie în avans, iar restul să fie plată regulară 1 decembrie – 31 martie.
Ce promite PSD pentru fermieri în programul de guvernare:
1. Eliminarea impozitului pe terenuri agricole lucrate, începând cu 2018
2. Impozit zero pentru tractoare, utilaje agricole, începând cu 2018
3. Cadastrarea tuturor terenurilor agricole până în 2020, de către stat
Justiţie
PSD nu prevede în programul de guvernare o lege a răspunderii magistraţilor, ci una de responsabilizare a magistraţilor. De asemenea, PSD nu a vorbit nimic de modificarea legislaţiei penale în programul de guvernare. În proiectul de buget, Justiţia are cea mai mică creştere de fonduri.
-----------------
Minunat ! Să vedeți ce bine o să trăiască românii de acum înainte. Nimeni nu va mai face gogoși acasă pentru că ne vom hrăni cu toții cu ”gogoșile” promise de noul Guvern.
Hai să fim serioși !....
" IERI - AZI - MÂINE " Amintiri, comentarii, gânduri, speranţe...
marți, 13 decembrie 2016
sâmbătă, 10 decembrie 2016
Haideți să votăm niște nume ! Duminică, 11 decembrie 2016.
Sfârşit de campanie electorală la Olt.
Lista candidaţilor din judeţul Olt, cei mai mulţi necunoscuţi.
Câteva ore ne mai despart de finalul unei campanii electorale în care dezbaterea pe proiecte şi programe nu şi-a găsit locul, în schimb reprezentanţii partidelor s-au bătut în critici, acuze şi plângeri la adresa adversarilor.
„De unde să ştim cine candidează, păi, ce, i-am văzut la faţă, ni i-a prezentat cineva?!“, este replica cel mai des oferită de cetăţeni, cu doar câteva zile înainte de scrutinul pentru alegerea celor şase deputaţi şi trei senatori în Olt. Obligaţi de lege să renunţe la mash-urile uriaşe care în campaniile trecute îmbrăcau blocuri întregi în oraşe, dar şi la panourile electorale şi afişe lipite pe oriunde, politicienii au fost obligaţi să coboare printre oameni. Mulţi chiar n-au ratat ocazia şi s-au afişat în pieţe, târguri şi oboare, pozând în „oameni ca voi“, deşi, pentru unii, a fost prima experienţă de acest gen. Imaginile, au avut grijă cei care în trecut erau responsabili cu lipitul afişelor, au ajuns ulterior în mediul on-line, unde, de fapt, se poartă adevărata bătălie. Mai un cont fals de Facebook, mai o postare menită să încingă spiritele, mai o sesizare la BEJ, mai o conferinţă de presă, nimic, în schimb, care să modifice opinia generală: „a fost o campanie din care n-am înţeles nimic, pentru că n-am simţit-o“.
Între cine și cine alegem.
Nici măcar pliantele care, obligatoriu, poartă înscrise numărul de comandă şi tirajul în care au fost tipărite, şi care au ajuns în destul de multe cutii poştale, nu i-au scos pe alegători din ceaţă. Nu toate formaţiunile au publicat lista de candidaţi, mizând pe altfel de mesaje. Cert este că alegătorii, în bună parte, nu ştiu ce opţiuni au. Vor vota în funcţie de ceea ce văd la televizor, de ce le spun preşedintele asociaţiei de proprietari, fiul sau nepotul - membri de partid etc. Cu ce nume au ieşit în faţă partidele, în judeţul Olt, la aceste alegeri, aflaţi în continuare.
Dacă principalele două forţe politice din judeţ şi aliaţii lor au pe locuri eligibile oameni cunoscuţi, actuali parlamentari sau foşti şi actuali membri cu funcţii în administraţie, partidele care şi-ar dori să facă diferenţa vin cu nume total necunoscute şi fără un efort credibil de popularizare a acestor liste.
Citiți întregul articol aici, consultați lista candidaților și vedeți dacă cunoașteți pe cineva. Căutați dacă se poate, să votați persoanele care vi se par mai obosite de atâta muncă, nu de alta dar să aibă și ele posibilitatea să-și revină dormind în viitorul Parlament. Mult succes !
Lista candidaţilor din judeţul Olt, cei mai mulţi necunoscuţi.
Câteva ore ne mai despart de finalul unei campanii electorale în care dezbaterea pe proiecte şi programe nu şi-a găsit locul, în schimb reprezentanţii partidelor s-au bătut în critici, acuze şi plângeri la adresa adversarilor.
„De unde să ştim cine candidează, păi, ce, i-am văzut la faţă, ni i-a prezentat cineva?!“, este replica cel mai des oferită de cetăţeni, cu doar câteva zile înainte de scrutinul pentru alegerea celor şase deputaţi şi trei senatori în Olt. Obligaţi de lege să renunţe la mash-urile uriaşe care în campaniile trecute îmbrăcau blocuri întregi în oraşe, dar şi la panourile electorale şi afişe lipite pe oriunde, politicienii au fost obligaţi să coboare printre oameni. Mulţi chiar n-au ratat ocazia şi s-au afişat în pieţe, târguri şi oboare, pozând în „oameni ca voi“, deşi, pentru unii, a fost prima experienţă de acest gen. Imaginile, au avut grijă cei care în trecut erau responsabili cu lipitul afişelor, au ajuns ulterior în mediul on-line, unde, de fapt, se poartă adevărata bătălie. Mai un cont fals de Facebook, mai o postare menită să încingă spiritele, mai o sesizare la BEJ, mai o conferinţă de presă, nimic, în schimb, care să modifice opinia generală: „a fost o campanie din care n-am înţeles nimic, pentru că n-am simţit-o“.
Între cine și cine alegem.
Nici măcar pliantele care, obligatoriu, poartă înscrise numărul de comandă şi tirajul în care au fost tipărite, şi care au ajuns în destul de multe cutii poştale, nu i-au scos pe alegători din ceaţă. Nu toate formaţiunile au publicat lista de candidaţi, mizând pe altfel de mesaje. Cert este că alegătorii, în bună parte, nu ştiu ce opţiuni au. Vor vota în funcţie de ceea ce văd la televizor, de ce le spun preşedintele asociaţiei de proprietari, fiul sau nepotul - membri de partid etc. Cu ce nume au ieşit în faţă partidele, în judeţul Olt, la aceste alegeri, aflaţi în continuare.
Dacă principalele două forţe politice din judeţ şi aliaţii lor au pe locuri eligibile oameni cunoscuţi, actuali parlamentari sau foşti şi actuali membri cu funcţii în administraţie, partidele care şi-ar dori să facă diferenţa vin cu nume total necunoscute şi fără un efort credibil de popularizare a acestor liste.
Citiți întregul articol aici, consultați lista candidaților și vedeți dacă cunoașteți pe cineva. Căutați dacă se poate, să votați persoanele care vi se par mai obosite de atâta muncă, nu de alta dar să aibă și ele posibilitatea să-și revină dormind în viitorul Parlament. Mult succes !
joi, 13 octombrie 2016
Ultimate Calendar 1.8.1.1 - simplu, de folos și interesant.
Un program simplu și ușor de utilizat proiectat pentru a vă ajuta la organizarea de evenimente, programarea planurilor și gestionarea activităților zilnice.
Calendarul Ultimate Portable este ușor de utilizat funcționând ca o aplicație ce poate fi setată ca având o interfață lunară sau anuală, care vă oferă un set bogat de caracteristici pentru a vă ajuta să planificați mai bine activitățile de zi cu zi.
Aplicația vă oferă Seturi de date predefinite care conțin importante sărbători și evenimente din diferite țări, cum ar fi Austria, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Rusia sau SUA, permițându-vă să știți întotdeauna ce festivitate națională urmează să vină. În plus, puteți introduce comentariile dvs. lângă fiecare eveniment care are relevanță personală pentru voi și puteți crea Seturi de Date conform nevoilr voastre.
În această versiune veți descoperi și Setul de Date cu evenimente din România realizat de mine în urmă cu mai bine de un an de zile cu specificația că anumite date s-au modificat între timp și cu promisiunea că le voi actualiza pe viitor. De asemenea am realizat și traducerea programului în limba română fiind astfel mult mai ușor de folosit.
Din meniul contextual al Ultimate Calendar Portabil, puteți adăuga diverse note, evenimente personale sau de sărbători, cu privire la datele specifice în calendar, care vă vor ajuta să nu uitați o zi de naștere sau termenul unui proiect important. În plus, aveți posibilitatea să atribuiți un nivel de prioritate pentru fiecare intrare, astfel încât să nu ratați evenimentele importante, și să le amânați pe cele mai puțin urgente. De asemenea, puteți utiliza această caracteristică pentru a vă reaminti de facturile datorate, de exemplu, prin lansarea mesajelor cu câteva zile înainte de data plății.
Calendarul poate fi afișat în două moduri de vizualizare diferite: "Lunar" și "Anual", permițându-vă astfel să fiți anunțați despre orice eveniment viitor, fără a lua prea mult spațiu pe desktop. Nu în ultimul rând vă permite să vizualizați planul pe un an, prin obtinerea unei imagini complete a evenimentelor programate.
O altă caracteristică interesantă a Ultimate Calendar Portabil sunt cele două plugin-uri furnizate de aplicație. Componenta de "Soarele și Luna" vă permite să știți dinainte de orele pentru răsăritul și apusul de Soare si Lună. De asemenea, oferă informații cu privire la durata zilei, precum și fazele lunii curente. Plugin-ul "Datele Julian" vă permite să știți ce dată este în conformitate cu Calendarul Julian.
Ultimate Calendar Portabil este un instrument excelent de planificare personală, care oferă informații utile în ceea ce privește sărbătorile naționale, ajutându-vă să gestionați mai bine programul dvs. zilnic pentru că în casta Seturi de date Personale puteți crea fișiere personale ca de exemplu ; Aniversări, Evenimente, etc.
Mai multe detalii puteți găsi pe siteul original al celui care a creat programul iar ultima versiune actualizată pentru Ultimate Calendar se va descărca pornind de pe această pagină prin care autorul vă pune la dispoziție atât varianta instalabilă a programului cât și 3 fișiere comprimate pentru versiunea portabilă ( ZIP, RAR și 7Z ).
Ce nu trebuie postat pe Facebook
De reținut !
Datele de naştere ale utilizatorilor, starea civilă şi fotografii ale copiilor acestora se numără printreinformaţiile care nu trebuie publicate niciodată pe Facebook
Facebook este una dintre cele mai populare reţele de socializare, iar mulţi utilizatori cred că sunt în
siguranţă dacă au bifat în mod corect setările de securitate ale conturilor lor. Problema este că şi alte
persoane, nu doar prietenii lor, pot să vadă informaţiile publicate pe Facebook. Conturile prietenilor pot fi piratate atunci când îşi instalează o aplicaţie din surse nerecomandate sau cineva poate să citească peste umerii acestora.
Iată câteva sfaturi despre lucrurile care nu trebuie niciodată publicate pe această reţea de socializare:
Data de naştere completă a utilizatorului şi cele ale membrilor familiei sale - Cei mai mulţi dintre utilizatori adoră să primească felicitări în acea zi specială, însă, dacă îşi publică ziua de naştere, ei oferă piraţilor cibernetici una dintre cele 3-4 elemente personale de care aceştia au nevoie pentru a le fura identitatea.Ideal este să nu treceţi deloc ziua de naştere, dar, dacă ţineţi neapărat la acest detaliu, atunci evitaţi să menţionaţi anul. Prietenii voştri adevăraţi cunosc deja anul în cauză, scrie Mediafax.
Starea civilă - Indiferent dacă aveţi o relaţie sau nu, ar fi mai bine să nu faceţi publică această informaţie.
Hărţuitorii adoră să afle că sunteţi din nou celibatar. Dacă vă schimbaţi statusul în "celibatar" ("single"), ei primesc astfel undă verde pentru a-şi relua hărţuirea, aflând că sunteţi din nou disponibil. Acelaşi lucru le dezvăluie faptul că este foarte posibil să fiţi singur acasă.
Locul în care vă aflaţi în prezent - Există foarte mulţi utilizatori care adoră să precizeze pe Facebook locul în care se află în fiecare moment. Problemele pot să apară atunci când toată lumea vede că aţi plecat în vacanţă (şi că nimeni nu este acasă). Dacă adăugaţi şi perioada în care veţi fi departe de casă, hoţii vor cunoaşte cu exactitate timpul de care vor avea nevoie pentru a vă jefui locuinţa. Ar fi bine să nu partajaţi deloc locul în care vă aflaţi. Puteţi să publicaţi ulterior fotografii făcute în vacanţă, după ce reveniţi acasă.
Faptul de a fi singur acasă - Este extrem de important ca părinţii să îşi înveţe copiii să nu publice
niciodată pe Facebook această informaţie. În definitiv, nimeni nu ar începe să strige într-o cameră plină cu persoane necunoscute că în următoarele ore va fi singur acasă. Acest lucru nu ar trebui făcut nici pe Facebook.
Așadar, folosiți cu mae grijă rețelele de socializare fără a face din ele oglinda în care să privească oricine și să afle totul despre voi. S-ar pute ca la un moment dat să regretați faptul că v-ați destăinuit în fața tuturor. Nu toate persoanele vă înțeleg sentimentele și trăirile voastre intime. E bine ca ce este al vostru, să rămână doar al vostru !
vineri, 22 iulie 2016
România de azi cu ne-trebnicii, ne-vrednicii și ne-toții EI !
Cât credeți că este de adevărat ?
Articolele de față nu îmi aparțin. Le-am descoperit pe internet și mi s-au părut mai mult decât interesante deoarece, după părerea mea, aduc în atenția oamenilor adevăruri despre care știm cu toții dar nu avem curajul și puterea de a le răspândi.România de azi
Dupa cum stiti cu totii, dupa lovitura de stat din decembrie '89, in Romania a fost instaurat un regim de ocupatie a carui singur scop a fost distrugerea Romaniei, confiscarea bogatiilor tarii, distrugerea poporului si a culturii romanesti prin rasturnarea sistemului de valori, distrugerea sistemului de invatamant, distrugerea locurilor de munca si eliminarea oricarei perspective de viitor. Astazi, dupa 27 de ani de capitalism salbatic, Romania este la pamant din toate punctele de vedere, industria a fost distrusa prin privatizari frauduloase, sportul, invatamantul si sistemul medical au fost sabotate prin subfinantare. De asemenea, in tara nu mai exista locuri de munca, firmele si intreprinderile romanesti sunt sabotate iar intreprinzatorii romani sunt persecutati de dragul corporatiilor straine, peste 90% din capitalul romanesc este controlat de straini, peste 50% din terenurile agricole sunt detinute de straini in timp ce taranii romani mor de foame, numarul avorturilor a explodat, tinerii casatoriti nu mai fac copii, neavand perspective de viitor, iar tara se afla intr-o grava criza demografica. Pe langa asta, datoria externa a Romaniei a ajuns de la 0 $ cat era in 89' la peste 100 de miliarde de dolari, bani pe care noi va trebui sa ii platim. Intre timp, clasa noastra politica fura si distruge tot ce a mai ramas, in timp ce pe plan extern servesc interesele americane, neglijand total interesele nationale si fiind gata chiar sa arunce tara in razboi de dragul ''parteneriatului'' cu Statele Unite, iar organele de represiune ale regimului fac tot posibilul sa elimine orice forma de opozitie. Astea sunt cateva fapte, voi decideti daca sunteti sau nu de acord cu starea actuala a lucrurilor.*********
Ne-trebnici, ne-vrednici, ne-toţi (11 iulie 2016)
ANDREI PLEȘU
Dincolo de pejoraţia radicală a termenilor din titlu, există şi sensuri ale lor nu neapărat mai blînde, dar mai neutru descriptive: la fel de întristătoare, dar mizericordios clinice. Mai ales dacă folosim cratima intre prefixul negaţiei şi restul cuvîntului, descoperim ceea ce, în toate cele trei cazuri, stimulează mila. Ne-trebnicul e, pur şi simplu, incapabil să ducă o treabă pînă la capăt, inapt să „producă”, inutil, neînsemnat, anonim în cronica sa inerţie. Ne-vrednicul pendulează între ne-vrednicie, ne-învrednicire, ne-onorabilitate şi dispreţ. Cît despre ne-tot, ce să mai vorbim: e aproape un năpăstuit al sorţii: ne-întreg, mărginit, tont, nătărău, prostănac. Aproape că nici nu te poţi supăra pe el. Nu mai spun că, cinstit vorbind, cu toţii avem momentele noastre de ne-trebnicie şi ne-vrednicie. Cu toţii sîntem, din cînd în cînd, netoţi.
E plină lumea de inşi fără de folos, fără de merit, neghiobi, tonţi, tîmpi. Grav este cînd indivizi din această categorie ajung să constituie „elita” ţării, „vedetele” ei, „oligarhia” de care depinde soarta fiecăruia dintre noi. Să ne uităm în jur: cutare mare politician chefuieşte şi îşi face concediul cu oameni de afaceri care ajung suspecţi într-o cercetare cu iz penal. După care declară că nu-i cunoaşte. Forurile judecătoreşti îl acuză de minciună. Eu aş fi mai blînd: omul e ne-tot, neghiob, caraghios. Cum să spui că nu-i cunoşti pe unii cu care ai benchetuit la vedere? Şi, mai ales, cum să pretinzi, după incriminare, că, de fapt, eşti persecutat politic? Cutare alt mare politician îşi adjudecă, prin furt, un titlu academic. Furtul e evident, grosolan, jenant. Ei bine, insul cu pricina are nervii să-i numească pe descoperitorii furtului „politruci”, securişti, duşmani ai naţiunii, invidioşi pe isprăvile sale de partid şi de stat. Aici ne-trebnicia e şi lipsă de hărnicie, suspensie a efortului propriu, nepunerea „osului la treabă”, neonestitate morală şi intelectuală, dar e şi lipsă de demnitate personală, adică ne-vrednicie, iar, în ultimă instanţă, încăpăţînare prostească, mărginire sufletească, neghiobie: în loc să-ţi ceri scuze, blestemi mapamondul pentru că te-a prins furînd. Netoţi sînt însă şi cei care spun că prea se face caz de chestia cu „plagiatul”. Altele sînt problemele ţării! Păi atunci să le dăm pe mîna oricărui borfaş ţanţoş, a oricărui impostor fudul şi băşcălios. Ca şi cum plagiatul n-ar fi o dovadă de necinste, de înşelăciune, oricînd „expandabile” la nivel guvernamental. Şi ca şi cînd titlul de doctor e un fel de broşă nesemnificativă, pe care, „la ocazii”, ţi-o pui, mîndru, la butonieră (şterpelind-o, eventual, de la mall).
Dar peisajul netrebniciei, nevredniciei şi tonţeniei autohtone e infinit. Sînt pline partidele şi parlamentul de prostănaci care „se află în treabă”, de întreţinuţi fără nicio învrednicire, de nătărăi volubili, de „demnitari” fără demnitate. Ajunşi la vîrf fără merit, fără competenţe, fără strădanie proprie, ei ne dau zilnic spectacolul tragi-comic al unei ţări la îndemîna oricui. Iar cînd cineva le cere socoteală, se dau victime ale unor comploturi politice, sau ale unor conspiraţii internaţionale care vor să ne căsăpească (ca şi cum am fi, pentru toată străinătatea, un fel de Eldorado, minune a planetei, numai bună de prăduit).
Într-un fel, cam aşa e: în ce ţară din lume ajunge viceprimar al capitalei un exhibiţionist al „amorului propriu”, celebru pentru „inflamaţia” sa erotică faţă de o demi-mondenă nerecunoscătoare? În ce ţară din lume tot soiul de condeieri care n-au reuşit să-şi facă un nume pe cont propriu, se străduiesc să-şi facă unul sărind, furioşi, la beregata altora care, de bine de rău, au ce pune pe masă? În ce ţară din lume evenimentele politice de înalt nivel (şi importante pentru statul român) se reflectă în presă prin nesfîrşite comentarii privind rochia, genţile şi sutienele „primei doamne”? În ce ţară din lume cuvîntul „tehnocrat” e folosit ca înjurătură? În ce ţară din lume un jurnalist care se demască singur, patetic, drept ”ofiţer acoperit”, revine în scenă, după cîteva luni, ca foarte onorabil candidat la primăria Bucureştilor? În ce ţară din lume foştii preşedinţi continuă, după terminarea mandatului, să se agite, viril sau solemn, pe scena publică, ca şi cum fără ei nu se poate (cînd, de fapt, ei nu pot fără un rol pe scena publică)? În ce ţară din lume (vorbesc, evident, de ţările ”civilizate”, cu care ne aflăm în concurenţă...) parlamentarii îşi dau cu mir pe frunte ca să scape de un vot primejdios al colegilor? În fine, e obositor să inventariezi toate stuporile pe care comunitatea noastră le stîrneşte clipă de clipă. Şi, oricum, nu poţi spera să obţii vreun efect rectificator.
Ba din contra, esti înfierat ca duşman al patriei, vîndut, vînzător, agent de influenţă, minoritar, burtos şi, mai nou „sorosist”. Pe forum-uri, domni şi doamne care scriu „m-am” într-un cuvînt şi „spuneţi” în două („spune-ţi”) şi care sînt gata să-şi jertfească restul zilelor pe altarul luptei antibăsiste te iau la mişto şi la trei păzeşte ca pe prostul satului, ori de cîte ori le vine la îndemînă. Una peste alta, simt tot mai des că măruntele mele comentarii sînt, cum ar fi spus Constantin Noica, o „non-treabă”, adică o activitate care pare „trebuincioasă”, dar e perfect nefolositoare. Faptul că nu mă opresc e felul meu de a fi netot, de a nu mă învrednici să-mi văd de treaba mea, atîta cîta mai e.
------------------
Până la urmă ne merităm soarta !
joi, 9 iunie 2016
Lista cu Primarii localităților din Olt aleși la 5 iunie 2016
Conform '' Realitatea Oltului '' , în alegerile din 5 iunie 2016 au intrat și persoane aflate în vizorul legii. Cei mai mulţi dintre ei s-au luptat pentru a obţine funcţia de primar al comunei Cungrea. Alţii au intrat în competiţie pentru fotoliile de primar de la Scorniceşti, Deveselu, Osica de Jos, Coteana şi Iancu Jianu. Nimic de comentat, doar trăim în România unde totul este posibil.
După încheierea scrutinului și numărarea voturilor , primarii care vor conduce localitățile județului Olt în următorii patru ani sunt cei din lista de mai jos. Ce vor face ei de acum încolo ? Vom trăi și vom vedea.
LA ORAȘE
Municipiul Slatina-PSD-Constantin Stelian Emil Moţ
Municipiul Caracal – PSD – Radu Dumitru-Liviu
Oraşul Balş – PNL – Teodosescu Mădălin-Ady
Oraşul Corabia – PSD – Oane Iulică
Oraşul Drăgăneşti-Olt – PSD – Rotaru Pantelie
Oraşul Piatra-Olt – PSD – Udrescu Tudor
Oraşul Scornicești – PNL – Prioteasa Ion
LA COMUNE
Comuna Baldovineşti – PSD – Enescu Ion
Comuna Bârza – PSD – Vlăduţ Marin
Comuna Bălteni – PSD – Marineaţă Tudor
Comuna Băbiciu – PSD – Negrilă Florea
Comuna Bărăşti – PSD – Gealapu Vergil
Comuna Brastavăţu – PSD – Oprea Cici-Constantin
Comuna Brebeni – PSD – Ivan Marin
Comuna Brâncoveni – PSD – Cheroiu Ion
Comuna Bobiceşti – PSD – Chitez Ilie
Comuna Bucinişu – PSD – Radu Miltiade
Comuna Călui – PSD – Rotaru Constantin
Comuna Cârlogani – PSD – Văduva Ionel
Comuna Cezieni – PSD – Gușatu Dănuţ
Comuna Cilieni – PSD – Marancea Ionel
Comuna Coloneşti – PSD – Stan Nicolae
Comuna Corbu – PSD – Dinuţ Constantin
Comuna Coteana – PSD – Costea Vasile
Comuna Crâmpoia – PNL – Mirea Ionel
Comuna Cungrea – PNL – Voiculescu Liviu-Dumitru
Comuna Curtişoara – PSD – Gănescu Gheorghe
Comuna Dăneasa – PSD – Soare Nicolae
Comuna Deveselu – PSD – Aliman Ion
Comuna Dobroteasa – PSD – Crăciunescu Ion
Comuna Dobreţu – PSD – Beldie Dumitru
Comuna Dobrosloveni – PSD – Tudoraşcu Gheorghe
Comuna Dobrun – PSD – Bondrescu Aurel
Comuna Drăghiceni – PSD – Şoancă Ştefan-Viorel
Comuna Fălcoiu – PSD – Petrişor Alexandru
Comuna Făgeţelu – PSD – Popa Constantin
Comuna Fărcaşele – PSD – Tudor Marin
Comuna Găvăneşti – PSD – Antonie Iulian
Comuna Găneasa – PSD – Costea Dumitru
Comuna Gârcov – PSD – Bobonete Niculiţă
Comuna Ghimpeţeni – PSD – Dobre Dan-Constantin
Comuna Giuvărăşti – PSD – Imireanu Dorel-Cătălin
Comuna Gostavăţu – PSD – Popescu Marius-Ştefan
Comuna Grădinari – PSD – Ioana Mihai
Comuna Grădinile – PSD – Dincă Ion
Comuna Grojdibodu – PSD – Căpriţă Adrian-Viorel
Comuna Gura Padinii – PSD – Cranta Gicu
Comuna Ianca – PSD – Pascu Mirel
Comuna Iancu Jianu – PNL – Munteanu Paulică
Comuna Icoana – PSD – Ancuța Gabriela-Mariana
Comuna Ipoteşti – PSD – Căprau Ion
Comuna Izvoarele – PSD – Constantin Florian
Comuna Izbiceni – PNL – Gulie Marian
Comuna Leleasca – PNL – Selescu Vasilică
Comuna Mărunţei – PSD – Becheanu Alexandru
Comuna Milcov – PSD – Dorobanţu Marin
Comuna Mihăeşti – PNL – Dobriţa Constantin
Comuna Morunglav – PSD – Stanciu Ion-Adrian
Comuna Movileni – PSD – Toma Ion-Sorin
Comuna Nicolae Titulescu – PSD – Tiutiu Gheorghe-Florin
Comuna Obârşia – PSD – Udrea Tudor
Comuna Oboga – PSD – Matei Tudor
Comuna Oporelu – PSD – Burciu Valerin-Ion
Comuna Optaşi-Măgura – PSD – Scurtu Marin
Comuna Orlea – PSD – Oiță Viorel
Comuna Osica de Jos – PNL – Pistol Marian
Comuna Osica de Sus – PSD – Filip Cezar
Oraşul Potcoava – PSD – Enăchioaia Nicuşor-Manuel
Comuna Pârşcoveni – PSD – Matei Dumitru-Dănuţ
Comuna Perieţi – PSD – Vâlceleanu Costin-Robert
Comuna Pleşoiu – PNL – Măndescu Valeriu
Comuna Poboru – PSD – Bărăscu Iulian
Comuna Priseaca – PSD – Gheorghe Florea
Comuna Radomireşti – PSD – Sîia Nicuşor
Comuna Redea – PSD – Bălă Dan
Comuna Rotunda – PSD – Sârbu Vergil
Comuna Rusăneşti – PSD – Chirea Alexandru
Comuna Sâmbureşti – PSD – Preda Iulian
Comuna Sârbii-Măgura – PSD – Tănase Lucian
Comuna Schitu – PSD – Lungu Marian
Comuna Scărişoara – PSD – Tiugan Liviu
Comuna Seaca – PSD – Băluţă Marian
Comuna Slătioara – PNL – Ungureanu Savu
Comuna Spineni – PSD – Şărpău Dănuţ
Comuna Strejeşti – PSD – Vizantie Constantin
Comuna Stoeneşti – PSD – Damian Alexandru
Comuna Studina – PNL – Vasile Marian
Comuna Sprâncenata – PSD – Mihăeşteanu Marin
Comuna Stoicăneşti – PSD – Preoteasa Marius-Paulian
Comuna Şerbăneşti – PSD – Peligrad Titi
Comuna Şopârliţa – PSD – Neagu Cristinel
Comuna Ştefan Cel Mare – PSD – PSD+ALDE – Măgureanu Viorel-Marius
Comuna Tătuleşti – PSD – Vasile Dan
Comuna Teslui – PSD – Lăzărescu Mihăiță
Comuna Tia Mare – PSD – Gulie Virgil
Comuna Topana – PSD – Barbu Gheorghe
Comuna Traian – PNL – Negrilă Marian
Comuna Tufeni – PSD – Şotae Eugen
Comuna Urzica – PNL – Spiridon Ion
Comuna Valea Mare – PSD – Iancu George-Daniel
Comuna Vădastra – PSD – Rădulescu Sorin
Comuna Vădăstriţa – PNL – Ciupitu Marin
Comuna Văleni – PSD – Şofaru Ion
Comuna Vâlcele – PSD – Taifas Alexandru
Comuna Verguleasa – PSD – Piciu Valentin
Comuna Vişina – PSD – Marița Gelu
Comuna Vişina Nouă – PSD – Țol Florin-Cristian
Comuna Vlădila – PSD – Tocea Marian
Comuna Vitomireşti – PSD – Rotea Ion-Robert
Comuna Vultureşti – PSD – Treanţă Gheorghe
Comuna Voineasa – PNL – Anuţa Liviu-Laurențiu
Comuna Vulpeni – PNL – Mandea Paul
duminică, 24 aprilie 2016
SARBATOAREA FLORIILOR
FIoriile - Tradiţii şi obiceiuri de Duminica Floriilor
În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi ca Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.
Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, aşa-numita Săptămână Mare, de după cele 40 de zile de post.
* De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.
* Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.
Ortodocşii sărbătoresc ziua de Florii ca pe una de bucurie, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează, din Săptămâna Mare, sunt unele ale tristeţii.
Intrarea lui Iisus în Ierusalim este relatată de toţi cei patru evanghelişti, Ioan, Luca Matei şi Marcu. În Noul Testament se scrie că apostolii au întins hainele lor pe un asin, iar pe ele s-a aşezat Mântuitorul. Acest gest a fost interpretat ca fiind mărturisirea faptului că învăţătura apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinţilor Apostoli simbolizează, astfel, noua haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.
După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi. Slujitorii Bisericii citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, ţinând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare.
Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.
În seara din ajunul Floriilor se organizează un pelerinaj sau o procesiune, care porneşte de la o biserică şi se sfârşeşte la o alta, în amintirea ieşirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul său spre Ierusalim. Pelerinajul are şi rolul binecuvântării oraşului.
Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara, Camelia, Narcisa ori Margareta.
Tuturor celor care poartă nume de flori și își sărbătoresc astăzi această frumoasă zi, le urez un sincer La mulți ani ! și le ofer câte o floare din grădinița mea.
Obiceiuri şi tradiţii de Florii
De Florii, atenţia comunităţii tradiţionale era îndreptată, pe lângă sărbătoarea religioasă, către renaşterea vegetaţiei. De fapt, denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim. Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim, au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână.
De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă "de ursită", astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.
Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.
De asemenea, la miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit.
* În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.
În trecut, ramura de salcie sfinţită era folosită şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară şalele.
Tot în sâmbăta Floriilor, femeile din unele zone ale ţării aduc ofrandă de pomenire a morţilor, împărţind plăcinte de post.
De asemenea, exista obiceiul ca părinţii să îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
Sursa: Mediafax
Abonați-vă la:
Postări (Atom)