vineri, 25 februarie 2011

In amintirea celor care au fost...

Sâmbătă, 26 februarie, se pomenesc mortii. Cu respect, cu dragoste si dor, cu durerea despartirii inca vie indiferent de timpul care a trecut de la plecarea celor iubiti dintre noi, ne amintim acum...

BUNA
( de Doina Demetra Bădescu )
Maneca larga a bunei flutura in cercuri concentrice deasupra lumanarilor aprinse care-si prelingeau ceara pe gulerasele de hartie dantelata. Imi placea fumul de tamaie si-l inspiram in doze mici. Urmaream cu ochii mijiti mana mica si slaba a bunei care tinea ibricul vechi unde ardea tamaia si mi se parea ca nici buna, asa mica si firava cum era, nu avea mai multa consistenta decat ceata parfumata ce se ridica deasupra mesei. Multi morti avea buna! Colaceii stateau cuminti pe masa si ascultau murmurul monoton al gurii care-i menea mortilor ei dragi… Pentru cei paisprezece ani ai mei eram cam putintica si cand imi spuneau toti ca seman cu buna eram fericita si speriata in acelasi timp. Fericita, fiindca o iubeam mult si mi se parea cea mai frumoasa dintre toti ai casei.
Cu parul alb, strans in cozile asezate ca o coroana deasupra fruntii, cu ochii de culoarea castanelor, buna imi parea decupata dintr-un vechi almanah, mai ales cand pleca la biserica imbracata in rochie neagra cu volane ample de dantela. Speriata, fiindca despre buna auzisem multe povesti minunate si de spaima si aveam presimtirea ca dupa tiparul lor se vor scrie si intamplarile vietii mele. La varsta mea buna era maritata si avea un copil, primul dintre cei treisprezece pe care i-a adus pe lume. Se maritase din dragoste. Bunul o furase intr-o noapte dupa culesul viilor. Tulburelul fusese complicele barbatului de douazecisisase de ani care-si riscase viata ca sa fure o fata dintr-un neam de sarbi, singura la parinti. In anul pe care l-au petrecut fugiti in Bucuresti, bunul o tinuse ca pe o printesa. O plimba numai cu trasura si o imbraca in rochii lungi de matase. De la trasura pana in casa bunul o ducea numai in brate si imaginea unei fete mai mici decat mine atat de iubita de barbatul voinic si mustacios imi ridica in obraji roseli vinovate.
Nu stiu cum a reusit bunul sa se impace cu sarbii. Poate ca tot buna a fost mediatoarea. Pe urma au venit copiii. Buna i-a primit ca pe niste daruri dar dragostea a pastrat-o barbatului care i-a daruit. Intr-o zi bunul a paralizat. Imobilizat intr- un fotoliu a incercat sa supravegheze macar pravalia lasand viile in seama bunei dar nu a rezistat mult timp. Atunci in buna s-a desteptat ambitia mostenita de la neamul ei mandru si n-a avut liniste pana nu si-a vazut copiii la casele lor. Il mai avea doar pe cel mic, pe Toma. Bunul a murit linistit in privinta copiilor dar nemangaiat ca n-a putut s-o ia si pe buna pe ultimul drum. Dupa aceea s-a intamplat nenorocirea. Dintre toti copiii l-a iubit mai mult pe Toma. Semana cu bunul si cand il vedea drept ca bradul, cu umerii lati si mijlocelul subtire, buna parca traia din nou timpul tineretii ei. Dar la doi ani dupa ce s-a dus bunul, in timp de iarna, Toma s-a inecat intr-o copca si Oltul, inghetat, nu i-a dat drumul decat in ragaliile dinspre Stoienesti. De acolo l-au scos fratii lui, bocna dar inca frumos in tineretea celor douazeci de ani. Buna supraveghea niste oameni care umpleau ghetaria din spatele pravaliei. Cand l-a vazut… niciun tipat, nicio lacrima, niciun gest de descumpanire… Cu voce alba le-a zis sa-l duca in ghetarie, apoi a luat o secure din mana unui lucrator si s-a asezat in fata usii.
- Plecati! le zise buna. Vasile si Niculae se uitara prostiti unul la altul.
- Plecaaati!!! urla atunci buna. Si a stat acolo o zi si o noapte, cu securea in mana, la usa ghetariei unde zacea copilul ei cel mai iubit. Cand a adormit, rapusa de frig si oboseala, cu securea stransa in pumn, fratii mortului au ridicat-o si au dus-a in casa
dar n-au indraznit sa-l ia pe Toma. Dupa ce s-a trezit buna a zis:
-Ingropati-l! si s-a intors cu spatele la ei nevrand sa mai vada pe nimeni. Pe urma toata dragostea ei s-a indreptat asupra nepotilor si stranepotilor dar eu stiam ca inima ei arsese demult, in focul celor doua iubiri care i-au luminat viata, barbatul si copilul care-i semana lui. Buna tot mai tămâiază si murmură obsesiv doar doua nume, Gheorghe si Toma,macar ca ea a facut colăcei pentru toti mortii ei dragi…

joi, 10 februarie 2011

PROGRAME PORTABILE

Programele portabile sunt acele programe sau aplicaţii care nu necesită instalare pe calculator, ele putând fi, aşa după cum le spune şi numele, purtate de către utilizator de la un calculator la altul şi folosite cu succes ca şi cum ar fi rulate de pe propriul calculator. Din fericire astfel de programe se găsesc foarte uşor şi sunt disponibile din toate categoriile: playere, browsere, dicţionare,
editoare de toate tipurile, programe antivirus, utilitare de sistem, programe de inscripţionat CD/DVD-uri, programe de conversie a fişierelor de orice natură şi chiar sisteme de operare.
Desigur, se vor găsi destui care să spună că e o porcărie să foloseşti asemenea programe. E treaba lor, eu vă sfătuiesc să le încercaţi şi abia apoi să luaţi o hotărâre. Nu vă costă nimic. Nici bani, nici prea mult timp şi nici teama că o să vi se încarce calculatorul cu ceva dăunător, mai ales că programele portabile se elimină foarte uşor prin simpla ştergere şi trimitere către coşul de gunoi. Despre programele portabile sunt foarte multe lucruri de spus. Folosindu-le, veţi descoperi singuri atât avantajele cât şi eventualele dezavantaje, acestea din urmă fiind totuşi puţine şi ţinând mai mult de preferinţele fiecăruia. Fără a considera că aceasta este ordinea exactă a importanţei pe care o au aceste programe, eu o să aleg totuşi câteva caracteristici mai importante.
- În primul rând, programele portabile nu se instalează în calculator şi deci nu se strecoară peste tot în sistemul de operare, şi mai ales în Windows Registry de care nici nu au nevoie.
- Rulează direct de pe un Stick de memorie (USB) pentru că aceste programe fie au toate fişierele cuprinse într-un sigur director ce poate fi copiat oriunde, fie sunt constituite dintr-un simplu icon care porneşte cu dublu click.
- În acest sens trebuie ştiut că în general toate portabilele funcţionează perfect de pe stikul USB. Unele dintre ele pot fi folosite si direct de pe suport CD sau DVD fără însă a putea modifica conţinutul datelor create anterior. Le puteţi citi însă fără probleme.
- De asemenea puteţi crea în calculator un folder cu PROGRAME PORTABILE unde le veţi copia şi folosi în foarte bune condiţii.Deoarece aceste programe nu se instalează, dacă doriţi să deschideţi un fişier cu un astfel de program nu va funcţiona din prima cu un dublu click. Prin instalarea unui program, se instalează şi reguli de deschidere a fişierelor aferente. Cum aceste aplicaţii nu se instalează nu se recunosc acele extensii. Dar nu vă panicaţi deoarece este foarte simplu. Dacă faceţi dublu click pe un fişier, de exemplu un PDF, şi dacă nu aveţi instalat un reader pe sistem, Windows vă va întreba cu ce program să-l deschidă, atunci alegeţi să îl căutaţi manual şi vă lasă să arătaţi calea de pe disk unde se află acel program. După ce aţi făcut o dată acest lucru Windows va ţine minte şi data viitoare va utiliza automat acea aplicaţie să deschidă fişierul de tipul respectiv.
- Un alt avantaj al programelor portabile este acela că aveţi o mai mare siguranţă a datelor create cu ele în sensul că, la o eventuală reinstalare a sistemului de operare aceste date nu se pierd datorită faptului că sunt stocate în acelaş loc cu programul (pe stik USB, CD sau o partiţie diferită de cea în care în mod normal este instalat Windowsul, respectiv C.)
Aşa după cum spuneam, sunt foarte multe lucruri de spus despre ceea ce înseamnă acest tip de programe şi aplicaţii. Pentru început am să vă recomand trei pagini specializate în acest domeniu iar eu o să revin cu alte detalii şi cu prezentarea unor programe portabile pe care le-am testat şi care merită a fi încercate şi de cei interesaţi. De fapt, fiecare poate căuta orice program prin simpla tastare a numelui acestuia urmat de obicei de cuvântul ,, portabil " sau ,, portable ".
Poate că cele mai bune aplicaţii le găsiţi la Portableapps , dar vă mai recomand să deschideţi aici şi apoi aici . O să găsiţi mult mai multe informaţii date de specialişti în domeniu şi poate că cel mai indicat ar fi să descoperiţi singuri ce calităţi are fiecare program în parte, bineînţeles testându-l. Succes şi voi reveni !