miercuri, 27 octombrie 2010

Pictura - intre pasiune si talent

Fiecare dintre noi ne naştem cu un dar lăsat de Dumnezeu. Din păcate, nu toţi avem puterea de a profita de acesta în timpul vieţii. Din ce motive nici noi înşine nu ştim cu adevărat. Totuşi, important este să facem în aşa fel încât să lăsăm în urma noastră tot ceea ce avem mai bun în noi. Cât de mult reuşim, asta este o altă poveste .... A fiecăruia !



Picturi realizate de Vasile Chirilă şi dăruite cu drag celor care iubesc frumosul şi , de ce nu, colecţionarilor de fotografii.

vineri, 8 octombrie 2010

Nicolae Ceausescu s-a intors acasa


Dacă în perioada cât a fost preşedintele României nu venea acasă decât foarte rar, dacă s-a rupt definitiv de propria-i origine şi dacă nici măcar osemintele nu au putut fi aduse pentru a fi depuse în vatra satului în care au luat viaţă, iată că până la urmă, în vara acestui an, Nicolae Ceauşescu s-a întors acasă !... Singur. Fără ea şi ... ( fără comentarii ).

duminică, 25 iulie 2010

Si ei au dreptul la viata !

Din fericire, pentru pacienţii internaţi la Spitalul de Psihiatrie de la Schitu Greci, judeţul Olt, se crează pe zi ce trece tot mai multe condiţii de trai spre a le alina cât de cât suferinţele şi necazurile cu care viaţa i-a hărăzit. Este foarte bine că cineva se mai gândeşte şi la ei.

Centru de ergoterapie, la Spitalul Schitu Greci
Pacienţii Spitalului Schitu Greci au centru de ergoterapie, începând din luna iunie 2010. Acesta a fost amenajat chiar în curtea unităţii medicale. Centrul a fost inaugurat în prezenţa lui Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Potrivit acestuia, centrul de ergoterapie de la Schitu Greci este construit conform standardelor occidentale, spitalul fiind printre puţinele unităţi medicale de acest gen din ţară care se pot lăuda cu dotări moderne.„În prezent, sunt foarte puţine centre de acest gen în ţară, dar este bine că au început să apară. Ceea ce am văzut aici este un exemplu de urmat şi ne bucurăm că prin intermediul acestui centru putem să le oferim pacienţilor condiţii care să le mai aline suferinţa. Centrul acesta s-a putut realiza datorită managerului spitalului, care a reuşit să investească eficient fondurile primite“, a precizat doctorul Streinu Cercel. Construcţia centrului a început în anul 2006 şi a fost realizată cu fonduri europene obţinute prin Programul Naţional de Sănătate Mintală. Clădirea dispune de mai multe încăperi dotate modern, în care pacienţii îşi pot petrece timpul sau pot practica diferite activităţi. „Centrul de ergoterapie, sau terapie ocupaţională, îi va ajuta foarte mult pe pacienţi. Avem o sală de terapie, sală de activităţi practice, confesoriu, sală de calculatoare, bibliotecă, sală de festivităţi, meloterapie şi sală de fitness, în care bolnavii pot face o serie de activităţi, cu un efect pozitiv pentru sănătatea lor. De fiecare dată când vin aici se simt mai liniştiţi şi mai relaxaţi“, a precizat Andreea Dumitrescu, psiholog. Managerul spitalului, Mircea Gurău, a explicat că în ultimii ani s-au primit fonduri importante pentru reabilitarea şi modernizarea unităţii spitaliceşti. „De patru ani am început modernizarea spitalului. Nu a fost uşor, dar am reuşit treptat, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, al Consiliului Judeţean şi cu forţe proprii, să realizăm ceva modern. În viitor aş vrea să construiesc şi un laborator de analize medicale, de care să beneficieze atât pacienţii noştrii, cât şi populaţia din zonă“, a declarat managerul Gurău.

( Articol preluat din ziarul " Gazeta de Olt " din iunie 2010.)



Ergoterapia
Terapie care utilizeaza activitatea in vederea readaptarii handicapatilor fizic si mintal. Scopul ergoterapiei este de a le reda bolnavilor independenta fie dandu-le posibilitatea sa se adapteze la deficitul lor, fie participand la ameliorarea starii lor. Indicatiile ei sunt foarte largi: boli mintale, infirmitati motorii (paralizii, sechele posttraumatice, afectiuni reumatologice, miopatii, arsuri, boli cardiace etc.). Exista, de asemenea, o ergoterapie preventiva care vizeaza evitarea spitalizarii, indeosebi pentru persoanele in varsta.
- Ergoterapia reeducativa-readaptativa utilizeaza actiunea ca mediator pentru a ajunge la un obiectiv dat (cautarea unei mai bune coordonari a miscarilor, antrenament pentru purtarea unei proteze, reinvatarea actiunilor zilnice etc.). Pe aceasta baza, orice activitate (activitati artizanale ca impletitul sau tesutul; activitati de captare a atentiei, de exprimare, scris, jocuri; reinvatarea gesturilor vietii zilnice; activitati de tip profesional de toate tipurile etc.) sunt bune de folosit in masura in care pot ajuta pacientul sa le adapteze la posibilitatile sale. Aceasta mediere permite sa se observe si sa se analizeze problemele pe care le pune boala in cauza, apoi sa se propuna o solutie cu contributia bolnavului si a medicului curant (cum sa eviti durerea in gesturile vietii zilnice la un pacient suferind de dureri lombare, de exemplu).
- Ergoterapia preventiva vizeaza sfatuirea pacientului in ce priveste gesturile cotidiene si amenajarea locuintei si ii permite sa-si asume handicapul sau boala ramanand integrat in mediul sau de viata.

vineri, 25 iunie 2010

Un vis împlinit


Atunci când visele frumoase devin realitate, cu siguranţă am vrea să se repete. Sau şi mai mult, am vrea să nu se termine aşa de repede. Dacă am aşteptat 30 de ani pentru a fi din nou împreună înseamnă că a meritat, înseamnă că ceva puternic ne-a legat şi încă ne mai leagă de locurile în care am petrecut cei mai frumoşi ani din viaţa noastră - anii adolescenţei. Maturii de azi s-au transformat în copiii de altădată... S-au îmbrăţişat, au râs şi au plâns de bucurie trăind şi retrăind clipe unice care nu pot fi exprimate în cuvinte. Şi poate că nici nu este nevoie. Pe chipurile noastre se poate citi totul. Suntem ,, o carte " deschisă . . .

joi, 3 iunie 2010

DUPA 30 DE ANI ...


Se împlinesc anul acesta 30 de ani de la absolvirea Liceului . Aproape că nici nu-mi vine să cred ... Şi totuşi, scrisoarea pe care am primit-o la adresa unde şi astăzi se află casa părintească , dovedeşte acest lucru şi nu face decât să-mi răscolească amintirile cele mai frumoase ale adolescenţei mele. Pentru a vă face şi pe voi , dragi colegi, să retrăiţi pentru o clipă acele momente ale copilăriei, transcriu textul acestei scrisori în speranţa că vom fi cât mai mulţi cei care să putem da curs invitaţiei făcute de colegii noştri care se ocupă de organizarea unui eveniment unic în viaţa noastră.

Stimate coleg,
Avem plăcerea şi marea bucurie să te anunţăm că pe data de 19 Iunie 2010, organizăm revederea după 30 de ani de la absolvirea Liceului Agroindustrial din localitatea Vitomireşti judeţul Olt, a promoţiei claselor a XII-a, un minunat prilej să fim din nou împreună , să retrăim frumoasele clipe ale adolescenţei noastre.
Suntem convinşi că invitaţia noastră va trezi în tine bucuria întâlnirii dintre tinerii ce eram atunci , cu 30 de ani în urmă şi oamenii maturi de azi , ce poartă pe umeri trăirea unei vieţi, cu bune, cu rele, de peste 3 decenii şi dorim să credem că , la strigarea numelui tău din catalogul clasei vom auzi cuvântul " PREZENT " .
Vom fi onoraţi dacă la această întâlnire veţi fi prezenţi cu partenerul(a) de viaţă .
Să dea Dumnezeu să ne întâlnim cu bine şi să fim cât mai mulţi !

miercuri, 5 mai 2010

Schitu Greci, o comuna ca oricare alta


Comuna Schitu este situată la o distanţă de aproximativ 22 de Km. sud-est faţă de municipiul Slatina, reşedinţa judeţului Olt. Satele componente sunt : Schitu, Greci, Moşteni, Catanele şi Lisa. Dacă primele patru sate sunt amplasate unul după altul şi legate între ele de o şosea care , în sfârşit a fost asfaltată în întregime, dacă de la nord spre sud sunt străbătute de pârâul Iminog iar de o parte şi alta, pe aproape toată lungimea lor , se află dealuri mai mici sau mai mari, satul Lisa se găseşte chiar pe una dintre platformele unui astfel de deal. Întreaga comună beneficiază de existenţa unei reţele de televiziune prin cablu şi a alteia de telefonie fixă digitală Romtelecom, de şcoală în fiecare sat şi de biserici. În rest, mai nimic.

Ocupaţia de bază a locuitorilor este agricultura, în zonă neexistând nicio unitate economică mai mare care să absoarbă forţa de muncă. Singura unitate unde sunt angajaţi câteva zeci de locuitori este Spitalul de Psihiatrie de la Greci. Amplasat undeva la marginea satului, acest Spital funcţionează astăzi după cele mai exigente norme europene fiind dotat în ultimii ani cu tot ceea ce este necesar pentru a presta servicii medicale de calitate. Poate că datorită existenţei acestui spital aici, comuna este mult mai bine cunoscută sub denumirea de Schitu Greci, el fiind de fapt şi cel mai mare dintre cele cinci sate componente ale localităţii. Sărăcia însă, este şi aici ca pretutindeni în ţatră, la ea acasă . . .

marți, 6 aprilie 2010

Gradina de acasa - Vita de vie

Ne aflăm încă în perioada optimă când trbuie să efectuăm diverse lucrări în grădina de lângă casa noastră. Din păcate, vremea nu este tocmai prielnică pentru a face totul la timp dar trbuie profitat de orice moment în aşa fel încât să nu întârzâiem prea mult, mai ales în a executa lucrările de tăiere la pomi şi viţa de vie, plante la care mugurii sunt gata să pornească.

Am să încerc pentru început să vă reţin atenţia cu câteva idei şi observaţii legate de cultura viţei de vie, aşa după cum le întâlnim adesea atunci când ne apucăm de lucru în propria noastră grădină. Este bine cunoscut faptul că viţa de vie se găseşte în cultură sub două forme : altoită şi hibrizi producători direcţi. După plantare, în fiecare an , asupra butucului de viţă este obligatoriu să se intervină cu aşa numita lucrare de tăiere. Nu este cazul ca în câteva rânduri să pot eu a vă prezenta întreaga tehnologie a cultivării viţei de vie, pentru aceasta puteţi consulta fiecare, numeroasele pagini de pe internet specializate în acest domeniu. Mă voi rezuma la a da câteva răspunsuri unor întrebări pe care şi le pun oamenii obişnuiţi care au câţiva butuci pe lângă casă.

Aşadar este bine de reţinut că :
- la viţa de vie rodeşte coarda de un an pornită din lemnul de doi ani,
- aceeaşi regulă este recomandat a se aplica şi pentru viţele producătoare direct (nealtoite), dar este posibil ca în aceste cazuri să rodească şi coardele de un an pornite din lemn mai bătrân sau chiar din buturugă,
- pentru a evita pierderea butucilor de vie din cauza degerării acestora în iernile geroase, este bine ca să folosiţi metoda de tăiere sub forma joasă (clasică), pentru ca acolo unde este cazul, coardele să poată fi îngropate - mai ales cele altoite ,
- lungimea unei coarde de rod variază în funcţie de soi şi de ce să nu fim sinceri şi în funcţie de cât vrea fiecare să o lase. Atenţie însă, cu cât lăsaţi coarda mai lungă cu atât mai mult riscaţi să ridicaţi butucul faţă de sol,
- înainte de a începe să tăiaţi un butuc, analizaţi-l cu atenţie şi primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să găsiţi coarde de un an amplasate cât mai aproape de baza butucului pentru a forma cepi. Aceştia sunt formaţiuni scurte de 2-3 ochi (muguri) şi au rolul principal de a forma coarde de rod pentru anul următor . De reţinut că şi cepii pot forma lăstari roditori dacă sunt amplasaţi pe lemn de doi ani. Şi în practică se întâlnesc astfel de cazuri foarte des căci, o ştim cu toţii, teoria ca teoria dar practica ne omoară ! De unde să-i pui unei plante lăstarul acolo unde ai tu nevoie dcă în timpul anului, din diferite motive, el nu a crescut unde noi l-am ,, programat " prin tăiere să crească ,
- terminaţi operaţia de tăiere şi legatul lăstarilor înainte ca mugurii să pornească în vegetaţie pentru că tocmai prin scuturarea lor pierdem lăstarii pe care ni i-am propus să-i avem pe butuc,
- faceţi tăierea cât mai aproape de partea de deasupra a mugurelui de unde vreţi să reduceţi coarda de rod ,
- de regulă este bine ca la fiecare butuc să aveţi un număr egal de cepi şi coarde de rod, iar dacă din cauza gerului din timpul iernii nu aveţi posibilitatea de a găsi coarde de rod, folosiţi şi tăierea numai în cepi ,
- viţa de vie altoită este foarte pretenţioasă şi destul de sensibilă la atacul de boli şi dăunători. Fără a aplica întreaga tehnologie de întreţinere a acesteia nici nu are rost să vă gândiţi că veţi avea satisfacţii vreodată !
- hibrizii producători direcţi sunt mult mai rezistenţi la condiţiile de cultură din zonele noaste. Este adevărat că strugurii nu sunt de o calitate nemaipomenită (deşi există soiuri foarte bune), dar tot la fel de adevărat este şi faptul că omul de la ţară cultivă tot mai mult astfel de hibrizi pentru că , printre altele , nu necesită stropiri decât în situaţii deosebite, sunt mult mai rezistenţi la ger, se înmulţesc foarte simplu prin butaşi şi marcotaj fără a fi neapărată nevoie de înrădăcinarea butaşilor separat,
- sunt destul de mulţi cei care işi pun întrebarea dacă după plantarea unui butaş provenit dintr-un butuc de viţă altoită va rezulta acelaş soi. Cu siguranţă că da ! Doar nu o să plantăm coacăz şi aşteptăm să recoltăm dude... Problema este că viţa de vie rezultată în urma unui astfel de procedeu este mult mai sensibilă, calitatea strugurilor este pe departe mai proastă iar durata de viaţă poate să fie de doar câţiva ani. Totuşi, cine are curiozitatea de a încerca o poate face ( dar numai pentru experienţă )
- dacă aveţi în grădină viţe altoite nu uitaţi ca primăvara, odată cu tăierea, să faceţi şi copcitul - adică să tăiaţi rădăcinile de la suprfaţă pornite din altoi. Altfel, în foarte scurt timp, viţa altoi se va despărţi de viţa portaltoi şi va ajunge ca şi cum ar fi fost plantată sub forma unui butaş din viţa mamă ,
- nu lăsaţi o încărcătură prea mare de coarde roditoare pe un butuc pentru că acesta va avea o viaţă scurtă sau producţia de struguri va alterna de la an la an. Trbuie să ştim că niciun butuc nu seamănă cu altul şi ca atare trebuie tratat în mod individual.

După cum spuneam, pentru cultura viţei de vie sunt necesare cunoştinţe mult mai multe şi regulile de specialitate sunt extrem de complexe. Ceea ce am amintit eu sunt doar câteva aspecte pe care să le cunoască un amator, un om obişnuit ce are pe lângă casa lui un număr mic de butuci de viţă de vie şi vrea să se ocupe singur de întreţinerea lor. Pentru alte informaţii mult mai în amănunt prezentate vă recomand să vizitaţi Gradina mea sau să intraţi În casă ! În mod virtual, fireşte !