sâmbătă, 5 septembrie 2009

Programe necesare pentru calculator

Aşa după cum am promis în urmă cu câteva săptămâni, încerc să vin în ajutorul celor începători în a folosi calculatorul, recomandându-le câteva programe necesare ce trebuiesc instalate la început. Ţin să precizez că şi eu fac parte din categoria celor care sunt la început, nu pretind nici pe departe că am cunoştinţe suficiente de specialitate, dar am citit destul de multe articole şi recomandări legate de ceea ce vrea să însemne calculatorul încât pot să spun că am ceva idee - ca pentru începători desigur ! Iar pentru a vă documenta cu adevărat, este suficient să daţi click pe adresele către care vă voi face legături directe. Aşadar, presupunând că aveţi un calculator ,, gol-goluţ ", adică fără niciun program instalat, primul lucru care trebuie făcut este să instalaţi un sistem de operare. Fiind o operaţie mai greoaie, este bine ca să apelaţi la un coleg sau prieten care se pricepe , pe parcurs o să învăţaţi fiecare dintre voi ! Iar recomandarea mea este să folosiţi una din variantele sistemului de operare WindowsXP. Apoi, în ordinea următoare, este nevoie să aveţi în calculatorul vostru măcar programele şi aplicaţiile următoare :
1) Un program antivirus, mai ales pentru cei conectaţi la internet : AVG Free Antivirus ,
2) Program pentru arhivare/dezarhivare : 7-Zip sau IZArc ,
3) Suită de birou complexă : OpenOffice.org ,
4) Pachet de codecuri necesare rulării fişierelor video şi audio : K-Lite MegaCodec Pack ,
5) Playere pentru fişierele video şi muzicale : Winamp, VLC Player, MediaPlayer Classic HomeCinema ,
6) DeepBurner - Un foarte bun program cu ajutorul căruia se pot inscripţiona date pe CD/DVD ,
7) PhotoFiltre şi XnView - programe pentru editarea şi vizualizarea de imagini ,
8) FoxitReader PDF - program simplu pentru citirea fişierelor PDF ,
9) Audiograbber - un foarte bun program care, printre altele, vă ajută să înregistraţi direct de la radio ori alte surse externe, muzică în format mp3 ,
10) Everest Dictionary - Poate cel mai bun dicţionar gratuit. Conţine de fapt peste 30 de dictionare in mai multe limbi.
Cam acestea ar fi programele obligatorii şi necesare pentru buna desfăşurare a activităţii pe un calculator. Există însă o multitudine de alte aplicaţii foarte interesante dspre care nu sunt eu în măsură să dau prea multe detalii. De aceea am ales pentru voi două adrese unde veţi găsi aproape tot ceea ce vă trebuie, atât pentru modul de instalare cât şi pentru felul în care pot fi folosite aceste programe. Deschideţi această pagină special creată pentru începători, iar aici o să găsiţi cu siguranţă alte informaţii interesante.
Vă urez noroc şi mult curaj ! Iar comentariile celor care se dau atotştiutori, ca şi cum ei nu ar fi trecut prin faza de ,, începător ", să le lăsăm la o parte . Până la urmă, fiecare are locul lui in această lume şi niciodată nu vom fi egali unul cu altul.

duminică, 30 august 2009

SARBATOAREA PAINII - Scornicesti 2009


Până la urmă s-a întâmplat să se desfăşoare la Scorniceşti şi cea de-a XVI-a ediţie a ,, Festivalului - SĂRBĂTOAREA PÂINII " . Am folosit ghilimelele pentru titlu fiindcă nici pe departe nu a avut semnificaţia unui festival ci mai de grabă a unui simplu spectacol în aer liber. În urmă cu 16 ani şi câteva ediţii mai apoi, Sarbatoarea Painii era chiar un festival. Se derula pe parcursul a 3 zile, erau invitate ansambluri şi formaţii artistice din toată ţara şi chiar din străinătate, se organizau parade şi expoziţii legate de tot ceea ce înseamnă pâinea noastră cea de toate zilele, iar o mare parte din programul artistic al celor invitaţi era adaptat la aceeaşi temă - PÂINEA. După câţiva ani, perioada de desfăşurare a festivalului s-a redus la două zile iar locul de desfăşurae a spectacolelor a fost mutat din centrul oraşului ,undeva la marginea lui, la Complexul turistic Rusciori. Gurile ,, rele " spun că totul s-ar fi datorat unor interese strict personale . Ale cui, e lesne de înţeles. Totuşi, lăsând la o parte aceste aspecte, locuitorii oraşului şi ai comunelor din împrejurimi aveau a se bucura de spectacole inedite. Să fim mulţumiţi insă şi de faptul că, vineri 28 august , am putut urmări un spectacol destul de reuşit susţinut de ansamblurile ,,Căluşul " din Scornicesti şi ,, Plaiurile Oltului " din Slatina. A fost o seară minunată pentru care trebuie să le fim recunoscători celor care au organizat-o. Dacă nu s-a putut face mai mult, de vină este, ca pentru tot ceea ce se întâmplă acum, CRIZA ! Dar să sperăm că o să treacă şi această perioadă iar la Scorniceşti să se revină la forma adevărată a unui festival al pâinii, aşa cum a fost el în urmă cu 16 ani.

marți, 18 august 2009

Calculatorul - pentru incepatori


Nu mai este deloc o noutate şi nici măcar un lux să ai calculator în casă. Tot mai multe familii de români fac eforturi deosebite pentru a cumpăra copiilor un astfel de produs care înglobează în el tot ceea ce-şi doreşte omul : film, muzică, fotografie, carte, jocuri, comunicare în timp real atât audio cât şi video, etc. Este aşadar un adevărat Home Cinema, Ateneu sau Sală de sport, Bibliotecă şi chiar Univers... A devenit ,, boala copiilor " şi nu numai. Dar , cu toate bunele şi relele pe care , vrând nevrând, calculatorul le aduce cu el, în ziua de azi a devenit fârâ doar şi poate o necesitate. Dacă atunci când cineva pune pentru prima dată mâna pe un astfel de aparat i se pare greu sau chiar imposibil de a-l manevra, nu trebuie decât să mai încerce şi a doua oară pentru a-şi stârni curiozitatea şi apoi totul va începe să se rezolve de la sine. Şi iarăşi, dacă pentru copii este mult mai uşor să pătrundă în această lume , fie datorită faptului că învaţă la şcoală fie şi a dorinţei mult mai mari decât a celor care la vârsta lor nu au avut parte de aşa ceva, cu puţină răbdare şi insistenţă, oricine poate deveni prietenul Calculatorului. Atenţie ! Prieten cu calculatorul şi nu dependent de el !...
Pentru a-i convinge pe cei care nu au curajul să se apropie de tastatură, maus, monitor şi unitate, o să încerc să aduc în paginile acestui blog câteva informaţii şi sfaturi utile pentru începători. Nu sofisticate, nu în modul în care le-ar spune un specialist, nu folosindu-mă de termeni pur ştiinţifici sau tehnici ci, pur şi simplu pe înţelesul tuturor. Pentru explicaţii de specialitate ori sfaturi mai complicate , voi face trimitere printr-un link (legătură) direct către paginile care se ocupă de aşa ceva şi care se găsesc cu nemiluita pe internet. Voi reveni cât de curând cu postări strict legate de acest subiect, sub eticheta ,, Calculatoare " .

duminică, 19 iulie 2009

SFANTUL ILIE LA ROMANI

Indiferent de starea in care ne aflam, ca suntem saraci ori bogati, ca suntem tristi ori plini de voiosie, noi oamenii, avem puterea si dorinta de a ne bucura de fiecare sarbatoare mare de peste an. Asteptam cu speranta si incredere, cu sufletul curat si inima deschisa si cu incredere deplina in Dumnezeu. Asa trebuie intampinata si ziua de Sfantul Ilie, ziua cand, mai ales in timpul anilor secetosi, se spune ca Sfantul trebuie sa faca ceva pentru a scutura norii si a aduce ploaie. Iar batranii nostri spun ca de cele mai multe ori asa se si intampla.
Sfantul si marele Profet Ilie, acest inger intrupat in carne, a primit de la Dumnezeu aceasta putere de a deschide si inchide cerurile, adunand si scuturand norii prin tunete si fulgere . Sfantul Ilie este de origine din Tesvi din Galaad, facand parte din tribul Aaron, fiind Preot. Se spune ca la nasterea Sa, tatal Sau a vazut oameni imbracati in alb invelind-ul in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu , care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti. Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile Legii si se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta, post neincetat si rugaciune, facandu-i sufletul ca focul , devenind astfel un model pentru viata de manastire.
Batranii spun ca Sfantul Ilie nu stie niciodata cand este ziua lui cu adevarat, ca de-ar sti, ar face prapad ! El afla acest lucru abia peste o saptamana cand se sarbatoreste Sora Sfantului Ilie.
Cu prilejul acestei mari sarbatori, urez tuturor celor care poarta numele de ILIE, sanatate, fericire, noroc si viata lunga. LA MULTI ANI !

duminică, 5 iulie 2009

Asfalt 'a la Scornicesti

Iata ca a crapat ceasul si la Scornicesti ! In urma cu aproximativ doua luni de zile, au inceput lucrarile de asfaltare a Bulevardului Muncii din oras. Incet, incet, gropile care pana mai ieri reprezentau un adevarat pericol pentru soferi, au disparut acum. Trotuarele au si ele o alta infatisare iar scuarul dintre benzile de circulatie este ,,garnisit" cu iarba, flori si arbusti ornamentali.
Si pentru ca la noi intotdeauna trebuie sa fie ceva care sa umbreasca frumosul, sau sa ne putem incadra perfect in zicala care spune ca ,, ne inecam ca tiganul la mal ", nu stiu de ce tocmai pe ultimii km la iesirea din oras spre nord, trotuarele au cu putin peste o jumatate de metru , asa incat, daca doua persoane se intalnesc pe acelas trotuar, una va fi nevoita sa coboare pentru a o lasa pe cealalta sa treaca . Daca se intampla sa se mearga in grup, singura solutie este de a se alinia in sir indian. Ca asa e la olteni ! Oricum, e bine si asa decat deloc...

miercuri, 10 iunie 2009

RUSALIILE LA OLTENI

RUSALIILE reprezintă pentru creştinii ortodoxşi, una dintre cele mai mari sărbători ale anului, fiind considerată chiar atât de importantă precum Paştele. Ceea ce este specific multor zone din ţară şi mai ales din Oltenia, în cele trei zile ale Rusaliilor, cete de căluşari pornesc prin sate, oprindu-se pe la casele oamenilor pentru a juca cel mai cunoscut dans popular românesc, Căluşul. Pe tot traseul parcurs, căluşarii sunt însoţiţi de grupuri mari de copii şi săteni, unii pentru a se bucura din plin de frumuseţea acestui obicei, alţii din pură curiozitate. Se spune că acei care primesc Căluşul în ograda lor, vor fi feriţi tot anul de necazuri şi duhuri rele, vor avea parte de sănătate şi belşug şi nu-şi vor face duşmani. Dintre elementele specifice Căluşului de Rusalii amintesc doar patru: Vătaful, Steagul, Mutul şi Usturoiul. Fiecare dintre acestea are un rol bine definit şi cu o importanţă deosebită. Adevărul este că, cel mai urmărit de către "spectatori" este Mutul ! El face tot felul de lucruri neprevăzute, reprezentând partea comică a spectacolului.

La sfârşitul jocului, alături de căluşari sevor prinde în Hora Căluşului şi spectatorii care îi însoţesc, copiii şi toţi cei ce vor să alunge răul din prejma lor.
În judeţul Olt, se desfăşoară anual în această perioadă, Festivalul Căluşului Românesc. Este o manifestare de amploare la care participă formaţii de căluşari din toată ţara. Pentru a intra cât de cât în admosfera sărbătorilor de Rusalii, vă propun să vizionaţi un fragment dintr-un joc de căluş oltenesc.

ATENŢIE ! Se spune că acel ce lucrează în zilele de Rusalii, mai ales în propria-i gospodărie, va fi " Luat din Căluş " , adică va fi lovit de boală şi necaz . Ca din senin se va pomeni jucând căluşul peste tot, iar singura soluţie de a se vindeca vor fi tocmai căluşarii, aceştia trebuind să practice jocul căluşăresc special pentru el !

joi, 28 mai 2009

Fructe si flori de par

Prin luna noiembrie a anului trecut, am postat chiar pe aceasta pagina, fotografii cu un mar inflorit. Spuneam atunci ca acel fenomen avea sa prevesteasca o toamna lunga . Si fara nici cea mai mica indoiala, asa a fost . Ba poate ca nu gresesc deloc daca spun ca toamna a durat pana in primavara, cu exceptia catorva zile in care a nins foarte putin.
Iata ca acum la sfarsit de mai, surprind in aceeasi livada, un par care infloreste a doua oara. Se observa cum pe o creanga, alaturi de fructele abia pornite in crestere, au aparut alte flori . Ce explicatie sa dau acestui fenomen, nu stiu . Pot doar sa presupun ca, de data aceasta , prevesteste o vara lunga si secetoasa, iar temperaturile de peste zi o dovedesc din plin . De fapt, se pare ca ar trebui sa ne obisnuim deja cu existenta a numai doua anotimpuri : unul cald si altul rece ! In rest, noi sa fim sanatosi, ca de ciudatenii nu ducem lipsa. Pana si noi, oamenii, suntem din ce in ce mai ciudati !

duminică, 18 ianuarie 2009

DE TOT RÂSUL . . .

Aşa după cum bine se ştie, vorba românească are mai multe înţelesuri. În funcţie de ,, cum îi convine " , fiecare inţelege ce vrea. Vă propun, iată, în cele ce urmează, să descifrăm şi să răstălmăcim sensul cuvântului ,, râs ".




RÂSUL
Lynx lynxs - este un animal din categoria felinelor, de marimea unui câine având picioarele lungi şi coada scurtă. Seamănă cu o pisică mai mare a cărui blană este sură cafeniu-roşcată , cu pete brune ajutându-l să se ascundă în desişul pădurii . Pe fiecare falcă îi atârnă nişte "favoriţi" ,care dau impresia că râsul rânjeşte în permanenţă . Este un animal carnivor ,foarte îndrazneţ ,care preferă hrana proaspătă ,mâncând foarte rar hoituri. Vânează mai ales noaptea sărind pe neaşteptate în spatele victimei. O fi el râs dar nu e deloc de râs !
LUAŢI AMINTE....

" Râsul de pe buze este total diferit de râsul din pădure... "
" Râsul îngraşă, râsul înprospătează, râsul înfrumuseţează dar şi prea mult râs seamănă a prostie."
" A râde e una, a te râde e cu totul alteva. "
" Cine râde la urmă, râde mai bine şi mai cu folos ! "
" Nu e bine să râzi de răul altuia că nu se ştie când îţi vine şi ţie rândul să fii de râs. "

" A face lumea să râdă ete o calitate; a te face de râsul lumii este o slăbiciune. "
" Râsul fără niciun rost dovedeşte gradul de prostie al celui ce-l provoacă. "
" Omul al dracu' râde printre dinţi !... "
" Oricât ar fi omul de frumos, dacă n-are dinţi, când râde parc-ar fi un gură cască ! "
" Numai prostul râde de ce-şi aduce aminte. "
" Zâmbetul este fratele mai mic al râsului. "
" Râsul nu este tot una cu rânjetul, dar s-ar putea să fie neamuri . "
" Cine se umple de râs riscă să-i curgă pe piept. "
" Nu râde de omul nevoiaş; mai bine închină-te să nu ajungi ca el ! "
Să râdem totuşi cu măsură şi doar atunci când este cazul.