marți, 13 decembrie 2016

Alegeri generale 2016. Cum arată România promisă de PSD

Articol preluat de pe ”adevarul.ro” din data de 12 decembrie 2016, scris de Mădălina Mihalache

 Liviu Dragnea a fost cel care a prezentat fiecare parte a programului de guvernare. 
Creşteri de salarii şi de pensii, eliminarea a jumătate din taxele existente, eliminarea sau reducerea impozitelor, un spital gigant în Capitală şi nouă spitale regionale, nu mai puţin de cinci autostrăzi construite sunt principalele proiecte care se regăsesc în proiectul de guvernare al PSD. După aflarea primelor rezultate, preşedintele PSD Liviu Dragnea a promis că va respecta programul de guvernare  pe care l-au prezentat în campania electorală. „Voi ţine cont de vot, de Constituţie şi de programul de guvernare“, a spus Liviu Dragnea, la aflarea rezultatelor care indicau PSD drept marele câştigător al alegerilor şi care îi oferă prima şansă de a forma Guvernul. „Adevărul“ vă prezintă, pe fiecare domeniu, marile proiecte promise de PSD că le va realiza dacă va ajunge la guvernare.

Salarii şi pensii mărite
 În programul economic al PSD este prevăzut înfiinţarea primului Fond Suveran de Dezvoltare  şi Investiţii al României (FDSI), care ar strânge circa 45 de miliarde de lei din participaţiunile pe care statul le mai deţine la 200 de companii profitabile. PSD arată că FDSI va fi sursă de finanţare pentru cele mai mari investiţii pe care le au în vedere social-democraţii în următorii patru ani.

Printre măsurile promise de PSD se află creşterea salariului minim brut de la 1.250 lei la 1.750, până în 2020, şi creşterea punctului de pensie de la 871,1 lei la 1.400, tot până în 2020. Impozitul pe venit ar scădea de la 16 % (2016) la 0 %, la 1 ianuarie 2018, pentru salariaţii care au minimum 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16 % la 10 % pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000 lei. Şi pentru pensionarii care au mai puţin de 2.000 de lei brut pe lună ar urma să fie eliminat impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2017 şi redus de la 16% până la 10 % pentru cei care depăşesc 2.000 de lei brut pe lună. Aceste măsuri sunt însoţite şi de scăderi sau eliminări preconizate ale contribuţiilor (CAS, CASS, şomaj, concedii, etc.), iar pensionarii să nu mai plătească contribuţiile la sănătate. Nu vor mai plati impozit pe venit din 2018 nici cabinetele individuale, PFA, DDA, medicii, artiştii, scriitorii, jurnaliştii, notarii, contabilii care au venituri din activităţi independente de până la 24.000 lei anual.

Peste jumătate din taxe eliminate
În ceea ce priveşte fiscalitatea, PSD a propus mai multe măsuri de relaxare fiscală, prin reducerea de taxe nefiscale. PSD a reuşit să treacă în Parlament proiectul prin care se elimină 102 taxe nefiscale, asupra căruia urmează să se pronunţe Curtea Constituţională (CCR). Dragnea spune că se va ajunge la „reducerea la jumătate a numărului de taxe de la 1 ianuarie 2018“. În acest sens, social-democraţii au promis că, până la 31 martie 2017, vor termina de numărat toate taxele din România, pe care le vor publica în „Nomenclatorul tuturor taxelor“.

PSD spune că va strânge şi toate actele normative din domeniul administrativ şi din domeniul economic în două coduri: Codul Economic şi  Codul Administrativ. Social-democraţii susţin că vor prezenta ambele culegeri de legi la o lună de la formarea Guvernului, le va adopta până în luna iulie a anului viitor, urmând ca ambele să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Investiţii în infrastructură
Repetenţi  la capitolul autostrăzi în Guvernul Ponta, social-democraţii susţin că vor construi nu mai puţin de cinci autostrăzi în România, fără a da însă un termen de finalizare: Constanţa - Nădlac, Bucureşti - Iaşi, Ploieşti - Braşov - Târgu Mureş - Borş, Piteşti - Craiova şi Târgu Mureş - Iaşi.

Cel mai mare spital din România
PSD promite, în programul de guvernare, construirea unui complex medical, „Spitalul republican „Carol Davila“, care, pe lângă spitalul propriu-zis, va cuprinde, printre altele, o Universitate de Medicină şi Farmacie, o zonă rezidenţială pentru personalul medical, hoteluri pentru însoţitorii personalului medical, terenuri de sport, parc, zonă de agrement, creşă şi grădiniţă. Investiţia se apropie de un miliard de euro, bani care vor proveni din Fondul Suveran de Investiţii.

Pe lângă gigantul spital din Bucureşti, PSD spune că vor reuşi şi construirea a nouă spitale regionale, deşi în guvernarea Ponta nu au reuşit ridicarea nici măcar a unui spital. Tot în programul de guvernare, PSD mai promite creşterea veniturilor pentru tot personalul medical, impozitul pe venit fiind zero pentru fiecare medic, indiferent de nivelul salariului. Tot în proramul de guvernare, PSD mai promite creşterea veniturilor pentru tot personalul medical, impozitul pe venit fiind zero pentru fiecare medic, indiferent de nivelul salariului.

Cu 1 leu deschizi o firmă
În programul de guvernare dedicat tinerilor, PSD promite că o firmă va putea fi înfiinţată gratuit într-o singură zi, având un leu capital social. PSD arată că 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate în fiecare an de Guvern, cu sume ce pot ajunge până la 200.000 de lei pentru un proiect.
Potrivit proiectului de guvernare pentru mediu şi Turism, 290 de milioane de euro vor fi cheltuiţi de PSD pentru împădurirea a 50.000 de hectare de teren şi alte 600 de milioane de euro pentru lucrări de amenajare contra inundaţiilor şi pentru amenajarea plajelor.

Subvenţii în avans pentru fermieri 
Pentru că Guvernul Cioloş nu a reuşit să plătească la timp subvenţiile pentru fermieri,  PSD a propus în programul de guvernare ca legea să precizeze faptul că subvenţiile pentru fermieri vor fi plătite la 15 octombrie în avans, iar restul să fie plată regulară 1 decembrie – 31 martie.

Ce promite PSD pentru fermieri în programul de guvernare: 
1. Eliminarea impozitului pe terenuri agricole lucrate, începând cu 2018
2. Impozit zero pentru tractoare, utilaje agricole, începând cu 2018
3. Cadastrarea tuturor terenurilor agricole până în 2020, de către stat

Justiţie 
PSD nu prevede în programul de guvernare o lege a răspunderii magistraţilor, ci una de responsabilizare a magistraţilor. De asemenea, PSD nu a vorbit nimic de modificarea legislaţiei penale în programul de guvernare. În proiectul de buget, Justiţia are cea mai mică creştere de fonduri.

-----------------

Minunat ! Să vedeți ce bine o să trăiască românii de acum înainte. Nimeni nu va mai face gogoși acasă pentru că ne vom hrăni cu toții cu ”gogoșile” promise de noul Guvern. 
Hai să fim serioși !....  

sâmbătă, 10 decembrie 2016

Haideți să votăm niște nume ! Duminică, 11 decembrie 2016.

Sfârşit de campanie electorală la Olt.
 Lista candidaţilor din judeţul Olt, cei mai mulţi necunoscuţi.
Câteva ore ne mai despart de finalul unei campanii electorale în care dezbaterea pe proiecte şi programe nu şi-a găsit locul, în schimb reprezentanţii partidelor s-au bătut în critici, acuze şi plângeri la adresa adversarilor.
„De unde să ştim cine candidează, păi, ce, i-am văzut la faţă, ni i-a prezentat cineva?!“, este replica cel mai des oferită de cetăţeni, cu doar câteva zile înainte de scrutinul pentru alegerea celor şase deputaţi şi trei senatori în Olt. Obligaţi de lege să renunţe la mash-urile uriaşe care în campaniile trecute îmbrăcau blocuri întregi în oraşe, dar şi la panourile electorale şi afişe lipite pe oriunde, politicienii au fost obligaţi să coboare printre oameni. Mulţi chiar n-au ratat ocazia şi s-au afişat în pieţe, târguri şi oboare, pozând în „oameni ca voi“, deşi, pentru unii, a fost prima experienţă de acest gen. Imaginile, au avut grijă cei care în trecut erau responsabili cu lipitul afişelor, au ajuns ulterior în mediul on-line, unde, de fapt, se poartă adevărata bătălie.  Mai un cont fals de Facebook, mai o postare menită să încingă spiritele, mai o sesizare la BEJ, mai o conferinţă de presă, nimic, în schimb, care să modifice opinia generală: „a fost o campanie din care n-am înţeles nimic, pentru că n-am simţit-o“.

 Între cine și cine alegem.
 Nici măcar pliantele care, obligatoriu, poartă înscrise numărul de comandă şi tirajul în care au fost tipărite, şi care au ajuns în destul de multe cutii poştale, nu i-au scos pe alegători din ceaţă. Nu toate formaţiunile au publicat lista de candidaţi, mizând pe altfel de mesaje. Cert este că alegătorii, în bună parte, nu ştiu ce opţiuni au. Vor vota în funcţie de ceea ce văd la televizor, de ce le spun preşedintele asociaţiei de proprietari, fiul sau nepotul - membri de partid etc. Cu ce nume au ieşit în faţă partidele, în judeţul Olt, la aceste alegeri, aflaţi în continuare.

Dacă principalele două forţe politice din judeţ şi aliaţii lor au pe locuri eligibile oameni cunoscuţi, actuali parlamentari sau foşti şi actuali membri cu funcţii în administraţie, partidele care şi-ar dori să facă diferenţa vin cu nume total necunoscute şi fără un efort credibil de popularizare a acestor liste.

Citiți întregul articol aici, consultați lista candidaților și vedeți dacă cunoașteți pe cineva. Căutați dacă se poate, să  votați persoanele care vi se par mai obosite de atâta muncă, nu de alta dar să aibă și ele posibilitatea să-și revină dormind în viitorul Parlament. Mult succes !