marți, 26 martie 2013

Gradina de acasa


* MIC CALENDAR AL LUCRARILOR DE PRIMAVARA *
Cu toţii ştim că primăvara este anotimpul când începem să ne pregătim grădina de lângă casă în aşa fel încât să ne bucurăm atât de aspectul ei cât şi de foloasele pe care le vom obţine pe tot parcursul anului.
Şi nu se poate numi gospodar cel ce nu va avea în propria-i grădină câţiva pomi, un petec de teren cultivat cu legume şi câteva zeci de butuci de viţă de vie.
Fără a avea pretenţia că cele câteva sfaturi pe care le voi da în continuare sunt cele mai bune sau singurele de care să ţineţi seama, sper ca totuşi să vă fie de ajutor.
Pentru a nu fi acuzat de " furt " de idei de către diferiţi ANONIMI, menţionez că am folosit şi sfaturi postate pe internet de alte persoane dar trebuie să recunoaştem că numai aşa învăţăm unul de la altul. Şi apoi, oricum am formula noi frazele, lucrările ce trebuiesc efectuate în anumite perioade ale anului, sunt în general aceleaşi.
-----------------------
 * LUNA MARTIE *
POMICULTURĂ
Calendarul pomicol al lunii martie
În cursul lunii martie, executarea lucrărilor din livadă este strâns legată de condiţiile de climă, astfel încât o
parte din acestea se pot începe încă din a doua jumătate a lunii februarie, extinzându-se şi în luna aprilie.
Lucrările principale din luna martie, sunt urmatoarele :
- Pomii fructiferi pe care îi aveţi deja plantaţi, se pot stropi cu solutie sulfo-calcica, impotriva fainarii; peste 2 saptamani se mai face o stropire impotriva moniliei, cu o solutie pe baza de cupru (piatra vînătă). Un atac puternic de făinare în anul precedent, în special la soiul de măr Ionathan, necesită executarea unui tratament cu zeamă sulfocalcică de 28˚Be, în concentraţie de 10%, cu puţin înainte de dezmugurit.
- De asemenea, în cazul livezilor de păr atacate de rapăn anul trecut, ca şi în plantaţiile de cireş, vişin, prun, cais şi mai ales piersic, se impune aplicarea unui tratament cu zeamă bordeleză în concentraţie de 3% înainte de dezmugurit, pentru combaterea rezervelor biologice de monilioze, ciuruirea frunzelor, deformarea frunzelor.
- Pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr, se efectuează, spre sfârşitul lunii, un tratament cu produsul Carbetox 37 în concentratie de 0,4%. Lucrarea se execută pe timp frumos, fără vânt, cu temperaturi de peste 5°C.
- Tot in aceasta lună putem pregati terenul pentru plantarea de noi pomi fructiferi: se sapă si se gunoieste pentru a fi reavan, apoi, spre sfârşitul lunii, se pot planta atât pomii cît şi arbuştii fructiferi.
- Se administrează ingrasaminte organice descompuse (gunoi de grajd),care au un efect favorabil atât asupra pomilor fructiferi, cât si asupra insusirilor fizice ale solului.
- Se practica supraaltoirea pomilor (unde e cazul) dupa metoda prin despicătură, copulaţie sau triangulaţie
- Lucrările solului se fac imediat după topirea zapezii, când solul s-a zvântat. Este necesară o afânare superficiala in vederea mentinerii unei cantităti mai mari din apa acumulată in perioada de toamna-iarna.

- Lucrările de tăiat se pot face la toate speciile cu exceptia piersicului si caisului la care lucrarea se aplică la sfârşitul perioadei, după trecerea pericolului revenirii gerului si a brumei târzii.
- Una dintre cele mai importante lucrări ale lunii martie este plantarea pomilor şi arbuştilor fructiferi.
Această lucrare se poate efectua în zilele cu temperaturi pozitive, considerând că au fost executate lucrările pregătitoare acestei acţiuni şi anume, defrişatul şi curăţarea terenului de resturi vegetale, fertilizarea, desfundatul, făcutul gropilor şi a fost asigurat materialul săditor necesar. Lucrarea este bine să se execute imediat ce se poate intra în teren, pentru a beneficia de umiditatea din sol.
- Se transportă şi se amenajează grămezile cu material fumigen în livezile pe rod pentru preîntâmpinarea pagubelor produse de revenirea brumelor în perioada înfloritului. Se pot folosi paie, coceni de porumb si alte resturi vegetale puţin umezite pentru a produce fum în timpul arderii.
- La pomii tineri unde au fost luate măsuri de protejare a tulpinilor contra rozătoarelor, aceştia se dezvelesc spre sfârşitul lunii înainte de pornirea în vegetaţie (dezmugurit), iar uneori se recomandă văruirea acestora pentru evitarea insolaţiilor.

- Lucrările de tăiere a pomilor pe rod din toate speciile, cu excepţia piersicului şi a caisului (pentru care lucrarea se aplică la sfârşitul perioadei), se fac abia după trecerea pericolului revenirii gerurilor şi a brumei târzii. Se execută, de asemenea, şi tăierile de proiectare şi de formare a coroanelor la pomii tineri, respectiv cele de corecţie şi de reîntinerire la pomii mai bătrâni.
- Nu folosiţi pentru tăieri toporul sau alte unelte de acest fel ci doar foarfeca şi fierăstrăul.
- Dacă în grădină aveţi pomi altoiţi şi în jurul lor au crescut drajoni (lăstari) este obligatoriu ca aceştia să fie îndepărtaţi.
- Drajonii pomilor fructiferi nealtoiti pot fi folosiţi ca puieţi pentru plantare. Chiar dacă aceste specii şi soiuri de pomi nu sunt de calitatea celor altoiţi, în grădinile multor familii se găsesc din abundenţă pentru că au o rezistenţă mult mai mare atât la gerurile de peste iarnă cât şi la atacul de boli şi dăunători.
--------------------
VITICULTURĂ
În plantaţiile de viţă de vie se pot face următoarele lucrări :
- dezgropatul si dezmuşuroitul viţei de vie altoite, atunci când temperaturile devin pozitive şi sunteţi siguri că nu mai apar zile geroase.
- se aleg butaşii pentru plantarea directă în grădină. În funcţie de distanţa dintre noduri, aceştia pot avea un număr de 4-6 ochi.
- se face taierea radacinilor pornite din altoi (copcitul), dacă aveţi viţe altoite ,
- se verifica şpalierul sau aracii, care susţin coardele de viţă;

- se controleaza starea de viabilitate a mugurilor la cultura vitei de vie in forma joasa şi înaltă;
- se incepe dirijarea si legatul coardelor tăiate;
- se face completarea golurilor din plantaţiile de viţă de vie;
- se asigură mraniţa necesară pentru plantatul viţelor de vie;
- se aplica ingrasamintele organice si chimice de bază;

- se execută sapa mare.
-----------------------
LEGUMICULTURĂ
- replicatul rasadurilor in cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de camp (tomate, ardei, vinete)
- insamantarea in rasadnite sau solarii incalzite biologic a legumelor destinate culturilor de vara (varza, tomate)
- plantarea in prima jumatate a lunii in solarii sau tunele a verzei timpurii, conopidei timpurii si gulioarelor
- plantatul si semanatul din timp a mazarei, verzei si conopidei timpurii, a cepei din arpagic si samanta, a usturoiului de primavara, a morcovului, patrunjelului, spanacului, ridichii de luna, etc.
- in a doua jumatate a lunii se planteaza in rasadnite castravetii, ardeii
- se pregatesc solariile pentru tomate, ardei, vinete
- se continua protejarea verdeturilor cu polietilena si recoltarea verdeturilor produse in sistem fortat
- fertilizarea suplimentara cu azot
- in legumicultura se continua dezinfectarea rasadnitelor, solariilor, cu formalina sau sulfat de cupru;
- începe perioada de semănare şi sădire (morcovi, pătrunjel, salată, ridichi, arpagic, mazare)
acum trebuie fertilizate plantele, cu îngrășământ sau compost

*****************
* LUNA APRILIE *
POMICULTURĂ
Lucrări specifice lunii aprilie
- Se pot continua lucrarile începute în martie şi neterminate. În fiecare an toate acestea depind de starea şi evoluţia vremii.
- La pomii cu tulpinile roase în totalitate sub forma de cerc de către rozătoare, se mai pot face altoiri în punte sau se vor înlocui; la cei cu rosături mai mici, rănile se badijonează cu mastic; Cel mai indicat este să îi înlocuiţi !
- trebuie săpat pământul din jurul pomilor și arbuștilor fructiferi, se poate adăuga bălegar sau compost ce poate fi încorporat în sol odată cu această lucrare.
--------------------------
VITICULTURĂ
- se planteaza vita de vie altoita si nealtoita in locul definitiv;
- se termina taiatul si copcitul vitei, dupa care se executa aratul sau sapa mare;
- se face controlul saptamanal al musuroaielor de la vita de vie plantata in primavara si se intretin pana la aparitia tuturor lastarilor.
--------------------------
LEGUMICULTURA
Pana la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta in gradina:
- radacinoasele (morcovi, patrunjel, pastarnac) in randuri, distanta de 25 cm; salata, spanacul;
- se seamana soiuri de mazare tarzie, sfecla rosie si samanta de ceapa;
- de la mijlocul lunii incepe:
- plantatul varzoaselor, guliei si conopidei;
- semanatul cartofilor preincoltiti la distanta de 70 cm intre randuri, iar pe rand, intre cuiburi, 30-40 cm, la
adancimea de 10 cm;
- semanatul fasolei, castravetelui, pepenelui si dovlecelului;
- se mai poate semana inca sfecla rosie la 30 cm intre randuri;
- plantarea telinei la distanta de 40 cm intre randuri si pe rand;
- la sfarsitul lunii se poate planta rasadul de rosii timpurii si ardei;
- Atentie la semanat! Combinatii bune: morcovi-mazare, semanate alternativ; ceapa-morcov, semanate
alternativ; ceapa-sfecla rosie-gulie; cartof timpuriu-mazare; cartof-fasole sau ridiche de luna cu fasolea.
Combinatii rele: ceapa-usturoi; morcov-patrunjel; mazare-fasole; castravete-cartof;
- In livada se uda bine pomii fructiferi plantati in primavara si se incepe pregatirea pentru stropitul lor.

************************
* LUNA MAI *
POMICULTURĂ
- Se efectuează tratamentele fitosanitare la pomii fructiferi, înaintea înfloritului, sau după înflorit, cum este posibil, după starea vremii.
- Pentru a folosi substanţele potrivite, informaţi-vă la magazinele care vând astfel de produse sau căutaţi pe internet. Cu siguranţă veţi găsi ceea ce trebuie.
- Celor care doresc să obţină fructe şi legume ecologie, nu le recomand să facă tratamente cu substanţe chimice. Este mai dificil dar nu imposibil !
---------------------------
VITICULTURĂ
- se continua controlul musuroaielor si spargerea crustei in plantatiile nou infiintate;
- se face plivitul lastarilor de vita de vie fara rod, pentru echilibrarea butucilor;
- se executa primele tratamente impotriva manei, fainarii, precum si pentru moliile de struguri. In anii cu precipitatii normale si infectii numeroase de mana, tratamentele de prevenire se executa saptamanal (cand se termina un tratament, incepe celalalt);
- se sapa pamantul si se administreaza ingrasamintele chimice azotoase inainte de inflorire;
- se face prima legare a vitei de vie, daca lastarii au atins lungimea de circa 40 de cm;
- se aplica ciupitul lastarilor in preajma infloritului.
-------------------------
 LEGUMICULTURĂ
- incepe plantarea rasadurilor de legume. Vom planta rasadurile de ardei, rosii, castraveti, varza, gulie, conopida, broccoli, telina, ceapa (din seminte), praz, vinete;
- inainte de plantarea rasadurilor este necesar sa faceti o erbicidare a solului cu urmatoarele substante: Dithane 0,5%, Captan 5%, Merpan 0,5%. De asemenea, uneltele trebuie dezinfectate cu solutie de Carbetox 0,4% sau sulfat de cupru 2-3%.
- plantarea rasadurilor de varza timpurie, conopida, broccoli si castraveti se face numai pe pamant umed, la o temperatura de 7-10 grade Celsius. daca nu a plouat, udati terenul, operatiune care se repeta si dupa plantare;
- rasadurile vor avea roade dupa 50-60 de zile, timp in care trebuie sa prasiti de 2 ori si sa udati din 10 in 10 zile. Controlati mereu rasadurile pe masura ce cresc si nu ezitati sa folositi insecticide daca vor apărea paraziti: purici, fluturi, muşte.
- spre sfârșitul lunii se pot muta răsadurile în grădină
-  se răresc morcovii
În luna iunie voi reveni cu sfaturi legate de lucrările ce trebuiesc efectuate pe timpul verii în grădina de acasă.