duminică, 25 iulie 2010

Si ei au dreptul la viata !

Din fericire, pentru pacienţii internaţi la Spitalul de Psihiatrie de la Schitu Greci, judeţul Olt, se crează pe zi ce trece tot mai multe condiţii de trai spre a le alina cât de cât suferinţele şi necazurile cu care viaţa i-a hărăzit. Este foarte bine că cineva se mai gândeşte şi la ei.

Centru de ergoterapie, la Spitalul Schitu Greci
Pacienţii Spitalului Schitu Greci au centru de ergoterapie, începând din luna iunie 2010. Acesta a fost amenajat chiar în curtea unităţii medicale. Centrul a fost inaugurat în prezenţa lui Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Potrivit acestuia, centrul de ergoterapie de la Schitu Greci este construit conform standardelor occidentale, spitalul fiind printre puţinele unităţi medicale de acest gen din ţară care se pot lăuda cu dotări moderne.„În prezent, sunt foarte puţine centre de acest gen în ţară, dar este bine că au început să apară. Ceea ce am văzut aici este un exemplu de urmat şi ne bucurăm că prin intermediul acestui centru putem să le oferim pacienţilor condiţii care să le mai aline suferinţa. Centrul acesta s-a putut realiza datorită managerului spitalului, care a reuşit să investească eficient fondurile primite“, a precizat doctorul Streinu Cercel. Construcţia centrului a început în anul 2006 şi a fost realizată cu fonduri europene obţinute prin Programul Naţional de Sănătate Mintală. Clădirea dispune de mai multe încăperi dotate modern, în care pacienţii îşi pot petrece timpul sau pot practica diferite activităţi. „Centrul de ergoterapie, sau terapie ocupaţională, îi va ajuta foarte mult pe pacienţi. Avem o sală de terapie, sală de activităţi practice, confesoriu, sală de calculatoare, bibliotecă, sală de festivităţi, meloterapie şi sală de fitness, în care bolnavii pot face o serie de activităţi, cu un efect pozitiv pentru sănătatea lor. De fiecare dată când vin aici se simt mai liniştiţi şi mai relaxaţi“, a precizat Andreea Dumitrescu, psiholog. Managerul spitalului, Mircea Gurău, a explicat că în ultimii ani s-au primit fonduri importante pentru reabilitarea şi modernizarea unităţii spitaliceşti. „De patru ani am început modernizarea spitalului. Nu a fost uşor, dar am reuşit treptat, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, al Consiliului Judeţean şi cu forţe proprii, să realizăm ceva modern. În viitor aş vrea să construiesc şi un laborator de analize medicale, de care să beneficieze atât pacienţii noştrii, cât şi populaţia din zonă“, a declarat managerul Gurău.

( Articol preluat din ziarul " Gazeta de Olt " din iunie 2010.)



Ergoterapia
Terapie care utilizeaza activitatea in vederea readaptarii handicapatilor fizic si mintal. Scopul ergoterapiei este de a le reda bolnavilor independenta fie dandu-le posibilitatea sa se adapteze la deficitul lor, fie participand la ameliorarea starii lor. Indicatiile ei sunt foarte largi: boli mintale, infirmitati motorii (paralizii, sechele posttraumatice, afectiuni reumatologice, miopatii, arsuri, boli cardiace etc.). Exista, de asemenea, o ergoterapie preventiva care vizeaza evitarea spitalizarii, indeosebi pentru persoanele in varsta.
- Ergoterapia reeducativa-readaptativa utilizeaza actiunea ca mediator pentru a ajunge la un obiectiv dat (cautarea unei mai bune coordonari a miscarilor, antrenament pentru purtarea unei proteze, reinvatarea actiunilor zilnice etc.). Pe aceasta baza, orice activitate (activitati artizanale ca impletitul sau tesutul; activitati de captare a atentiei, de exprimare, scris, jocuri; reinvatarea gesturilor vietii zilnice; activitati de tip profesional de toate tipurile etc.) sunt bune de folosit in masura in care pot ajuta pacientul sa le adapteze la posibilitatile sale. Aceasta mediere permite sa se observe si sa se analizeze problemele pe care le pune boala in cauza, apoi sa se propuna o solutie cu contributia bolnavului si a medicului curant (cum sa eviti durerea in gesturile vietii zilnice la un pacient suferind de dureri lombare, de exemplu).
- Ergoterapia preventiva vizeaza sfatuirea pacientului in ce priveste gesturile cotidiene si amenajarea locuintei si ii permite sa-si asume handicapul sau boala ramanand integrat in mediul sau de viata.