duminică, 30 august 2009

SARBATOAREA PAINII - Scornicesti 2009


Până la urmă s-a întâmplat să se desfăşoare la Scorniceşti şi cea de-a XVI-a ediţie a ,, Festivalului - SĂRBĂTOAREA PÂINII " . Am folosit ghilimelele pentru titlu fiindcă nici pe departe nu a avut semnificaţia unui festival ci mai de grabă a unui simplu spectacol în aer liber. În urmă cu 16 ani şi câteva ediţii mai apoi, Sarbatoarea Painii era chiar un festival. Se derula pe parcursul a 3 zile, erau invitate ansambluri şi formaţii artistice din toată ţara şi chiar din străinătate, se organizau parade şi expoziţii legate de tot ceea ce înseamnă pâinea noastră cea de toate zilele, iar o mare parte din programul artistic al celor invitaţi era adaptat la aceeaşi temă - PÂINEA. După câţiva ani, perioada de desfăşurare a festivalului s-a redus la două zile iar locul de desfăşurae a spectacolelor a fost mutat din centrul oraşului ,undeva la marginea lui, la Complexul turistic Rusciori. Gurile ,, rele " spun că totul s-ar fi datorat unor interese strict personale . Ale cui, e lesne de înţeles. Totuşi, lăsând la o parte aceste aspecte, locuitorii oraşului şi ai comunelor din împrejurimi aveau a se bucura de spectacole inedite. Să fim mulţumiţi insă şi de faptul că, vineri 28 august , am putut urmări un spectacol destul de reuşit susţinut de ansamblurile ,,Căluşul " din Scornicesti şi ,, Plaiurile Oltului " din Slatina. A fost o seară minunată pentru care trebuie să le fim recunoscători celor care au organizat-o. Dacă nu s-a putut face mai mult, de vină este, ca pentru tot ceea ce se întâmplă acum, CRIZA ! Dar să sperăm că o să treacă şi această perioadă iar la Scorniceşti să se revină la forma adevărată a unui festival al pâinii, aşa cum a fost el în urmă cu 16 ani.

marți, 18 august 2009

Calculatorul - pentru incepatori


Nu mai este deloc o noutate şi nici măcar un lux să ai calculator în casă. Tot mai multe familii de români fac eforturi deosebite pentru a cumpăra copiilor un astfel de produs care înglobează în el tot ceea ce-şi doreşte omul : film, muzică, fotografie, carte, jocuri, comunicare în timp real atât audio cât şi video, etc. Este aşadar un adevărat Home Cinema, Ateneu sau Sală de sport, Bibliotecă şi chiar Univers... A devenit ,, boala copiilor " şi nu numai. Dar , cu toate bunele şi relele pe care , vrând nevrând, calculatorul le aduce cu el, în ziua de azi a devenit fârâ doar şi poate o necesitate. Dacă atunci când cineva pune pentru prima dată mâna pe un astfel de aparat i se pare greu sau chiar imposibil de a-l manevra, nu trebuie decât să mai încerce şi a doua oară pentru a-şi stârni curiozitatea şi apoi totul va începe să se rezolve de la sine. Şi iarăşi, dacă pentru copii este mult mai uşor să pătrundă în această lume , fie datorită faptului că învaţă la şcoală fie şi a dorinţei mult mai mari decât a celor care la vârsta lor nu au avut parte de aşa ceva, cu puţină răbdare şi insistenţă, oricine poate deveni prietenul Calculatorului. Atenţie ! Prieten cu calculatorul şi nu dependent de el !...
Pentru a-i convinge pe cei care nu au curajul să se apropie de tastatură, maus, monitor şi unitate, o să încerc să aduc în paginile acestui blog câteva informaţii şi sfaturi utile pentru începători. Nu sofisticate, nu în modul în care le-ar spune un specialist, nu folosindu-mă de termeni pur ştiinţifici sau tehnici ci, pur şi simplu pe înţelesul tuturor. Pentru explicaţii de specialitate ori sfaturi mai complicate , voi face trimitere printr-un link (legătură) direct către paginile care se ocupă de aşa ceva şi care se găsesc cu nemiluita pe internet. Voi reveni cât de curând cu postări strict legate de acest subiect, sub eticheta ,, Calculatoare " .