duminică, 19 iulie 2009

SFANTUL ILIE LA ROMANI

Indiferent de starea in care ne aflam, ca suntem saraci ori bogati, ca suntem tristi ori plini de voiosie, noi oamenii, avem puterea si dorinta de a ne bucura de fiecare sarbatoare mare de peste an. Asteptam cu speranta si incredere, cu sufletul curat si inima deschisa si cu incredere deplina in Dumnezeu. Asa trebuie intampinata si ziua de Sfantul Ilie, ziua cand, mai ales in timpul anilor secetosi, se spune ca Sfantul trebuie sa faca ceva pentru a scutura norii si a aduce ploaie. Iar batranii nostri spun ca de cele mai multe ori asa se si intampla.
Sfantul si marele Profet Ilie, acest inger intrupat in carne, a primit de la Dumnezeu aceasta putere de a deschide si inchide cerurile, adunand si scuturand norii prin tunete si fulgere . Sfantul Ilie este de origine din Tesvi din Galaad, facand parte din tribul Aaron, fiind Preot. Se spune ca la nasterea Sa, tatal Sau a vazut oameni imbracati in alb invelind-ul in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu , care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti. Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile Legii si se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta, post neincetat si rugaciune, facandu-i sufletul ca focul , devenind astfel un model pentru viata de manastire.
Batranii spun ca Sfantul Ilie nu stie niciodata cand este ziua lui cu adevarat, ca de-ar sti, ar face prapad ! El afla acest lucru abia peste o saptamana cand se sarbatoreste Sora Sfantului Ilie.
Cu prilejul acestei mari sarbatori, urez tuturor celor care poarta numele de ILIE, sanatate, fericire, noroc si viata lunga. LA MULTI ANI !

duminică, 5 iulie 2009

Asfalt 'a la Scornicesti

Iata ca a crapat ceasul si la Scornicesti ! In urma cu aproximativ doua luni de zile, au inceput lucrarile de asfaltare a Bulevardului Muncii din oras. Incet, incet, gropile care pana mai ieri reprezentau un adevarat pericol pentru soferi, au disparut acum. Trotuarele au si ele o alta infatisare iar scuarul dintre benzile de circulatie este ,,garnisit" cu iarba, flori si arbusti ornamentali.
Si pentru ca la noi intotdeauna trebuie sa fie ceva care sa umbreasca frumosul, sau sa ne putem incadra perfect in zicala care spune ca ,, ne inecam ca tiganul la mal ", nu stiu de ce tocmai pe ultimii km la iesirea din oras spre nord, trotuarele au cu putin peste o jumatate de metru , asa incat, daca doua persoane se intalnesc pe acelas trotuar, una va fi nevoita sa coboare pentru a o lasa pe cealalta sa treaca . Daca se intampla sa se mearga in grup, singura solutie este de a se alinia in sir indian. Ca asa e la olteni ! Oricum, e bine si asa decat deloc...