miercuri, 10 iunie 2009

RUSALIILE LA OLTENI

RUSALIILE reprezintă pentru creştinii ortodoxşi, una dintre cele mai mari sărbători ale anului, fiind considerată chiar atât de importantă precum Paştele. Ceea ce este specific multor zone din ţară şi mai ales din Oltenia, în cele trei zile ale Rusaliilor, cete de căluşari pornesc prin sate, oprindu-se pe la casele oamenilor pentru a juca cel mai cunoscut dans popular românesc, Căluşul. Pe tot traseul parcurs, căluşarii sunt însoţiţi de grupuri mari de copii şi săteni, unii pentru a se bucura din plin de frumuseţea acestui obicei, alţii din pură curiozitate. Se spune că acei care primesc Căluşul în ograda lor, vor fi feriţi tot anul de necazuri şi duhuri rele, vor avea parte de sănătate şi belşug şi nu-şi vor face duşmani. Dintre elementele specifice Căluşului de Rusalii amintesc doar patru: Vătaful, Steagul, Mutul şi Usturoiul. Fiecare dintre acestea are un rol bine definit şi cu o importanţă deosebită. Adevărul este că, cel mai urmărit de către "spectatori" este Mutul ! El face tot felul de lucruri neprevăzute, reprezentând partea comică a spectacolului.

La sfârşitul jocului, alături de căluşari sevor prinde în Hora Căluşului şi spectatorii care îi însoţesc, copiii şi toţi cei ce vor să alunge răul din prejma lor.
În judeţul Olt, se desfăşoară anual în această perioadă, Festivalul Căluşului Românesc. Este o manifestare de amploare la care participă formaţii de căluşari din toată ţara. Pentru a intra cât de cât în admosfera sărbătorilor de Rusalii, vă propun să vizionaţi un fragment dintr-un joc de căluş oltenesc.

ATENŢIE ! Se spune că acel ce lucrează în zilele de Rusalii, mai ales în propria-i gospodărie, va fi " Luat din Căluş " , adică va fi lovit de boală şi necaz . Ca din senin se va pomeni jucând căluşul peste tot, iar singura soluţie de a se vindeca vor fi tocmai căluşarii, aceştia trebuind să practice jocul căluşăresc special pentru el !